hegyi-karabah

2021.05.29. 11:00

Azerbajdzsán örökségvédelem alá helyezi a visszafoglalt Susát

Állami örökségvédelem alá helyezik az örményektől visszafoglalt hegyi-karabahi Susa városát az „Azerbajdzsán kulturális fővárosa, Susa” nevet viselő törvényjavaslat alapján, amelyet kedden első olvasatban elfogadott az azeri parlament.

Ghazanchetsots Cathedral (also known as Cathedral of Christ the Holy Savior) in the centre of Shusha, Nagorno-Karabakh Republic, 25 June 2014. The Nagorno-Karabakh Republic is a de facto independent but internationally unrecognized state disputed between Armenia and Azerbaijan. The landlocked region in the South Caucasus is inhabited by Armenians. Photo: Jens Kalaene -NO WIRE SERVICE- (Photo by JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: dpa via AFP

Fotó: Jens Kalaene

– Azerbajdzsán kulturális fővárosa, Susa közigazgatási határai között (kulturális) örökségvédelmi területet alakítanak ki – olvasható a törvényhozás oldalán közzétett dokumentumban. A törvényjavaslat meghatározza a város újjáépítését, fejlesztését és múltjának tanulmányozását, a történelmi és kulturális műemlékek védelmét, illetve helyreállítását, a helyi vállalkozási tevékenység és hagyományos kézműipar felélesztését.

A jogszabálytervezet tiltja az emlékművek eltávolítását, történeti, művészeti, illetve esztétikai arculatának megváltoztatását, vagy bármely más olyan tevékenységet, amely veszélyt jelenthet rájuk. Az emlékművek tanulmányozását és ásatásokat csakis hatósági ellenőrzés mellett, illetve engedély birtokában lehet folytatni. Az építési-helyreállítási és javítási munkálatokat Susában a városi arculattervvel összhangban szabad elvégezni.

A törvényjavaslat mindehhez egy pénzügyi alap létrehozását irányozza elő.

Ilham Aliyev államfő május 7-én nyilvánította Azerbajdzsán kulturális fővárosává Susát. Az elnöki rendelet indoklása szerint a döntés azért született, hogy helyreállítsák Susa városának történelmi arculatát, visszaadják régi dicsőségét, és újraindítsák hagyományos, tartalmas kulturális életét. Május 12-én az azeri államfő új mecset alapkövét tette le a városban.

Jereván nemrég az EBESZ minszki csoportjának országaihoz fordult felhívással az Azerbajdzsán fennhatósága alá került hegyi-karabahi „örmény kulturális örökség rombolása” miatt. Az örmény médiában és Telegram-oldalakon ugyanis felvételek jelentek meg arról, hogy Susában lebontották a 19. század derekán épült örmény ortodox Megváltó Krisztus Kazancsecoc-székesegyház kupoláit.

Borítókép: Az örmény Kazancsecoc-székesegyház Susában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!