21. századi művészet

2021.06.06. 09:05

Új kiállítóhelye nyílt a római MAXXI múzeumnak

A 2009-ben egy földrengés miatt súlyos károkat szenvedett olaszországi L'Auilában nyílt új kiállítóhelye a római 21. századi művészeti múzeumnak, a MAXXI-nak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A földrengés után a kulturális minisztérium finanszírozásával helyreállított 18. századi Palazzo Ardinghelli termeiben a római múzeum gyűjteményéből kortárs művészek 60 alkotását állították ki.

A Point of Equilibrum (Egyensúly pont) című tárlatot a néhai olasz minimalista szobrász és festő, Ettore Spalletti és más olasz, valamint külföldi művészek, köztük Michelangelo Pistoletto, a japán építész, Íto Tojo és a dél-afrikai művész, William Kentridge műveiből rendezték meg.

Az új kiállítótér igazgatója, Bartolomeo Pietromarchi kiemelte, hogy a kortárs múzeum egyúttal a város újjáélesztésében is fontos szerepet tölt be. Mint hozzátette, nemcsak egy római múzeum új kiállítótereként képzelik el ezt az intézményt, hanem a kutatás és a kulturális teremtés új tereként. Az új múzeum várhatóan hozzájárul a földrengés után lábadozó város és a környező Abruzzo régió valódi újjáélesztéséhez – hangsúlyozta.

A L'Aquilában történt földrengés több mint 300 halálos áldozatot követelt 2009-ben.

A város új múzeumát eredetileg tavaly, a MAXXI tizedik évfordulóján akarták megnyitni, de a pandémia miatt ezt el kellett halasztani.

Az olasz kulturális minisztérium évi kétmillió eurós (695 millió forintos) támogatást ígért a múzeumnak, ami lehetővé teszi, hogy 2021 végéig L'Aquila és az Abruzzo régió lakosai ingyen látogathassák.

Borítókép: a római MAXXI múzeum

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!