gesztus

2021.07.05. 11:33

Costa Ricából elhurcolt régiségeket adott vissza a New York-i Brooklyn Múzeum

A leletek némelyike több mint 2000 éves.

A woman walks past the Brooklyn Museum polling station as residents vote during the New York City mayoral primary election on June 22, 2021 in New York City. - New York City residents cast ballots in a Democratic primary on June 22, 2021 that will select the candidate almost certain to take over as mayor tasked with shaping the post-pandemic future of America's largest metropolis. Registered Democrats will choose from a diverse group of 13 candidates for the job often called "the second-most difficult" in the United States after that of president. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Visszaadott Costa Ricának a New York-i Brooklyn Múzeum 1305 olyan régiséget, amelyet több mint 100 éve hurcolt el a közép-amerikai országból egy amerikai mágnás.

A leletek némelyike több mint 2000 éves. A kiemelkedő darabok közé tartozik egy befejezetlen sírkő, egy méhviasszal befestett nagy cserépedény és ősi kukoricafeldolgozó eszközök.

A Reuters tudósítása szerint a leleteket San Joséban kicsomagoló Costa Rica-i régészek elámultak a visszakapott régiségek láttán, közülük némelyiket eddig csak tudományos publikációk illusztrációjaként látták, például a befejezetlen sírkövet, amely egy magas rangú személyiség síremlékének része lehetett egy mára eltűnt civilizációban.

A visszaadott gyűjtemény egyik legnagyobb darabja egy valószínűleg magvak vagy víz tárolására szolgáló fél méter magas cserépedény, amelynek oldalát méhviasszal festett emberi alakok és geometriai vonalak díszítik.

Ez a második eset, hogy a Brooklyn Múzeum régiségeket adott vissza Costa Ricának.

Az első alkalommal, 2011-ben 981 prehispán műkincset szolgáltatott vissza abból a több mint 4500 darabból, amelyet a közép-amerikai országban vasutat építő és banánültetvényeket birtokló brooklyni születésű amerikai üzletember, Minor Keith csempészett ki az országból banánszállítmányokba rejtve a 19. század végén és a 20. század elején, és 1934-ben adományozott a brooklyni intézménynek.

Tíz éve az amerikai múzeum azzal indokolta a visszaadást, hogy igyekszenek csökkenteni a leltári állományt a származási országoknak történő visszaszolgáltatással.

A visszakerült tárgyak rengeteg információval gyarapítják tudásunkat a spanyol hódítás előtti, alig ismert kultúrákról – hangsúlyozta akkor a Costa Rica-i Nemzeti Múzeum igazgatója, Cristian Kandler.

A visszakapott régiségeket a San José-i Nemzeti Múzeumban helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!