Televízió

2021.07.14. 12:33

Emmy-díjra jelölték Rév Marcell operatőrt

A tévécsatornák közül az HBO és az HBO Max gyűjtötte a legtöbb, 130 jelölést kedden az amerikai televíziós akadémia Emmy-díjaira; az Eufória című sorozat három kategóriában esélyes. Rév Marcell magyar operatőrt a széria Tönkretehetlek (Trouble Don't Last Always) című epizódjáért jelölték a díjra.

Rév Marcell operatőr Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró új filmjének, A feleségem története címû alkotásnak a budapesti Vasúttörténeti Parkban tartott sajtótájékoztatóján 2019. június 11-én. A film, amely Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története címû regénye alapján készül, forgatásának feléhez érkeztek az alkotók.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy színes és változatos tartalmainkat a szakma is elismeri – közölte Pinczés-Pressing Ádám, az HBO Magyarország sajtófőnöke szerdán az MTI-vel annak kapcsán, hogy magyar idő szerint kedden este Rév Marcellt Emmy-díjra jelölték az Eufória című amerikai HBO-sorozat operatőreként.

„A 130 jelölés az HBO és az HBO MAX számára megerősíti, hogy jó úton haladunk” – fogalmazott Pinczés-Pressing.

„Különösen büszkék vagyunk arra, hogy egy HBO-sorozat hozta meg Rév Marcell számára az első – és várhatóan nem utolsó – Emmy-jelölést” – közölte az HBO Magyarország.

A magyar filmest a sorozat Tönkretehetlek (Trouble Don't Last Always) című epizódjáért jelölték a díjra, amelyet 2020 decemberében sugároztak.

Az Eufóriát ezenkívül két másik kategóriában – smink és jelmez – is jelölték a díjra. Rév Marcell kategóriájának többi jelöltje a Bridgerton, a Lovecraft Country, a Perry Mason, a Korona, a Mandalorian és Az Esernyő Akadémia egy-egy epizódja.

Az Eufória eddig 9 jelöléssel és három Emmy-díjjal büszkélkedhet: 2020-ban megkapta a legjobb kortárs smink, a legjobb eredeti zene és dalszöveg, valamint a legjobb női főszereplő, dráma sorozatban kategóriák szobrait.

Az amerikai televíziós akadémia Emmy-díjaira A korona és a Mandalorian kapta a legtöbb, 24-24 jelölést kedden. A tévécsatornák közül az HBO és az HBO Max gyűjtötte a legtöbb, 130 jelölést, a Netflix 129 jelöléssel szorult a második helyre.

A legjobb drámasorozat-kategóriában a brit uralkodóházról szóló A korona mellett a Bridgerton, A fiúk, A szolgálólány meséje, a Lovecraft Country, a The Mandalorian, A póz és a Rólunk szól esélyes a legrangosabb tévés díjra. A vígjátéksorozatok mezőnyében pedig a Ted Lasso, a Feketék fehéren, a Cobra Kai, az Emily Párizsban, a Hacks, A Kominsky-módszer, a PEN15 vagy A légikísérő kaphat díjat.

A limitált epizódszámú szériák között a Kate Winslettel forgatott Easttowni rejtélyek, A vezércsel, a WandaVison, a The Underground Rairoad és az I May Destroy You versenyez a trófeáért.

A jelölések a streamingszolgáltatók előretörését jelzik: a három legfontosabb díjkategóriában, a legjobb dráma, vígjáték és limitált sorozatok mezőnyébe a televíziók produkciói közül egyedül az NBC Rólunk szól című szériája tudott bekerülni.

A színészi kategóriákban mások mellett Kaley Cuoco (A légikísérő), Tracee Ellis Rodd (Feketék fehéren), William H. Macy (Shameless – Szégyentelenek), Emma Corin (A korona), Jurnee Smollett (Lovecraft Country), Kate Winslet (Easttowni rejtélyek) és Jason Sudeikis (Ted Lasso) is jelölt lett.

Az Emmy-díjakat szeptember 10-én adják át, a műsort a CBS televízió közvetíti élőben egy színházból.

A rendezvényen korlátozott számú közönség és a jelöltek vehetnek majd részt. Tavaly a pandémia miatt virtuális díjátadó gálát tartott a televíziós akadémia.

Borítókép: Rév Marcell operatőr Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró új filmjének, A feleségem története című alkotásnak a budapesti Vasúttörténeti Parkban tartott sajtótájékoztatóján 2019. június 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!