Panelbeszélgetés

2021.08.31. 09:57

Az afgán művészekre hívja fel a figyelmet a Velencei Filmfesztivál

A rendezvény részvevői között lesz a Kabulból kimenekített Sáhra Karimi afgán filmrendező.

A 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon panelbeszélgetést rendeznek az Afganisztánban jelenleg zajló válságról, különös tekintettel a filmkészítők és az afgán művészek helyzetére. A filmfesztivál honlapja szerint az eseményt szeptember 4-én tartják a Palazzo del Casinóban.

A rendezvényen részt vesz többek között Sáhra Karimi filmrendező is, aki a közelmúltban a világ médiájának, kormányainak és humanitárius szervezeteinek szánt közleményében hívta fel a figyelmet az országában uralkodó állapotokra. Az 1985-ben Teheránban született, afgán és szlovák állampolgárságú Karimi 2019 óta az Afganfilm nevű állami filmvállalat vezérigazgatója volt, valamint az első és egyetlen nő Afganisztánban, aki filmművészeti doktorátust szerzett. Filmjei Afganisztánon kívül is jól ismertek.

A beszélgetés témája lesz a filmesek és általában az afgán művészek drámai helyzete, a humanitárius folyosók létrehozásának szükségessége és annak garantálása, hogy megkapják a politikai menekültstátuszt. Ezenkívül kitérnek majd a jövőjükkel kapcsolatos kérdésekre is.

Az eseményen ott lesz Sáhra Mani afgán dokumentumfilmrendező, valamint a veszélyben lévő filmesek nemzetközi koalíciójának képviseletében Vanja Kaludjercic, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója és Orwa Nyrabia, az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál művészeti igazgatója. Ezenkívül Mike Downey, az Európai Filmakadémia elnöke és Matthijs Wouter Knol, az Európai Filmakadémia főigazgatója is képviselteti magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!