Impresszionizmus

2021.09.25. 18:00

A Morozov-testvérek legendás gyűjteményét mutatják be Párizsban

A Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét mutatja be a Louis Vuitton Alapítvány Párizsban. A gyűjteményben, mely először lesz látható Oroszországon kívül, a francia modern művészet ikonjai mellett az orosz avantgárd jelentős művészei, mint Malevics és Szerov alkotásai is szerepelnek.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A 200 kiállítási tárgyat tartalmazó, The Morozov Collection. Icons of Modern Art című tárlat február 22-ig lesz látható.

Bernard Arnault francia multimilliárdos magánalapítványa nem először mutat be nagy orosz gyűjteményből kiállítást. A Scsukin-gyűjtemény 2016 októberétől 2017 márciusáig volt látható a Louis Vuitton Alapítvány szervezte kiállításon és rekordszámú – 1,2 millió – látogatója volt. Honfitársához, Szergej Scsukinhoz hasonlóan Mihail és Ivan Morozov is gazdag nagyiparos és művészetbarát volt.

A Morozov-fivérek gyűjteményét bemutató projektet több múzeum is megpróbálta már megszervezni. A kivitelezéséhez hosszú, már-már diplomáciai tárgyalásokra volt szükség

– mondta Jean-Paul Claverie, Arnault személyes művészeti tanácsadója.

A kiállítás minden alkotása, minden terme önmagában kiemelkedő. Külön termet szentel Paul Cézanne, Paul Gauguin és Henri Matisse műveinek. Látható Picasso Les Saltimbanques (Mutatványosok) című festménye is: ez Pablo Picasso első képe, melyet a Morozov-testvérek Oroszországba vittek.

Mihail (1870-1903) és Ivan Morozov (1871-1921) és Scsukinék a 20. század elejei moszkvai kulturális élet meghatározó családjai voltak, közvetlenül hozzájárultak a modern francia festők nemzetközi elismertetéséhez.

Az 1917-es forradalom után a bolsevikok által államosított Scsukin- és Morozov-gyűjtemény a Sztálin által 1948-ban bezáratott „Új Nyugati Művészet Múzeumába” került. A Morozov-gyűjteményt később három múzeum között osztották szét.

A Morozov-testvérek a francia impresszionista, posztimpresszionista és modern festészet emblematikus vásznait gyűjtötték, de orosz alkotásokat is – Scsukintól eltérően, aki csak francia művészeti alkotásokat vásárolt.

A Morozov-gyűjteményt soha nem állították ki egyben sem Franciaországban, sem külföldön, ahogyan mi tesszük – nyilatkozta korábban Claverie.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!