Az istennő lába

2022.01.05. 16:45

Olaszország visszaadja Görögországnak a Parthenón egy darabkáját

A Parthenón-töredékért cserébe az athéni Akropolisz-múzeum kölcsönad Szicíliának két jelentős műkincset is.

Olaszország visszaadja Görögországnak az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítő fríz egy darabját, egy istennőlábat, amelyet jelenleg Szicíliában, a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban őriznek.

A márvány szobortöredék egy trónon ülő istennőnek a tunika alól kikandikáló lábát, Peithónak, a szerelmi rábeszélés istennőjének vagy Artemisznek, a vadászat istennőjének a lábát ábrázolja.

A hajdan a Parthenón keleti oldalának nagy frízét díszítő töredék a 19. század elején került tisztázatlan módon Robert Fagan akkori szicíliai és máltai brit konzul gyűjteményébe. A kollekciót Fagan halála után, 1820-ban özvegye a Palermói Egyetemnek adta el.

A Parthenón-töredékért cserébe az athéni Akropolisz-múzeum kölcsönad Szicíliának két jelentős műkincset, Pallasz Athéné egy több mint 2400 éves fej nélküli szobrát és egy időszámításunk előtt 8. századi geometrikus amforát.

A 2 ország kulturális minisztériuma között létrejött egyezség alapján a Parthenón-töredék formálisan egyelőre 4 évre, a 2 másik régiségért cserébe kerül Athénba. De a kölcsönmegállapodás 4 év után megújítható lesz, és a valós cél az, hogy a márványdarab tartósan Athénban maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!