Restaurálás

2020.09.20. 14:03

Érdekes részletekre bukkantak Michelangelo ikonikus alkotásán

Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben.

Forrás: Shutterstock

Az intézmény szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta karbantartási munkálatai, amelyek még tavaly kezdődtek, ám a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették őket, tovább folytatódnak és a nagyközönségnek ezúttal lehetősége van megnézni a restaurátorokat munka közben.

A szobor tisztítása, amely az alkotás első ismert restaurálása, rendkívül precíz munka: a szakemberek tisztított forró vízbe mártott vattapálcikákat használva távolítják el a méretes carrarai márványból faragott szobor réseiben felgyülemlett port és viaszt.

A munkálatok közben eddig ismeretlen részleteket, köztük a mester eszközeinek nyomait azonosították a szakemberek.

Michelangelo csaknem 80 éves korában, 1547-1555 között készítette a Bandini Pietát.

A reneszánsz mesternek három ismert Pietája van. Egy korábbi változat a Vatikánban látható, a Szent Péter-bazilika bejárata mellett, egy későbbi verziót, a Rondanini Pietát egy milánói múzeum őrzi.

A firenzei múzeum szerint a másik két Pietával ellentétben, ahol Krisztus testét csak az anyja tartja, a Bandini Pietán Mária Magdolna és a bibliai alak, Nikodémusz is megjelenik, utóbbinak Michelangelo a saját arcát kölcsönözte.

A reneszánsz mester eredetileg egy római kápolnába szánta a szobrot, nem messze attól a helytől, ahová saját sírját képzelte.

A múzeum szerint azonban Michelangelo meggondolta magát, sőt megpróbálta elpusztítani az alkotást, ám végül egy szolgálónak adta, aki helyreállíttatta a művet.

Borítókép: Bandini Pieta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!