spanyol válogatott

2018.07.09. 14:26

Luis Enrique veszi át Hierro helyét

Luis Enrique lesz a spanyol labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, miután a szövetség (RFEF) hétfői elnökségi ülésén a tagok egyhangúlag támogattak a kinevezését.

(FILES) In this file photo taken on May 28, 2017 Barcelona's coach Luis Enrique celebrates their victory after the team won the Spanish Copa del Rey (King's Cup) final football match FC Barcelona vs Deportivo Alaves at the Vicente Calderon stadium in Madrid on May 27, 2017. The Spanish Football Federation named on July 9, 2018 former Barcelona coach Luis Enrique as Spain's new coach. / AFP PHOTO / Josep LAGO

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Josep Lago

Az RFEF hétfői tájékoztatása szerint a 48 éves szakember megbízatása két évre szól, és hivatalosan a jövő héten kerül sor a bemutatására.

Luis Rubiales, az RFEF elnöke sajtótájékoztatón elmondta: csak Luis Enriquével tárgyaltak, más edzővel nem.

Az RFEF azt is hétfőn jelentette be, hogy a vasárnap távozó sportigazgató – az oroszországi világbajnokságon ideiglenesen a nyolcaddöntős spanyol együttest szövetségi kapitányként irányító – Fernando Hierro helyét a kilencszeres spanyol válogatott kapus, a 48 éves José Francisco Molina Jiménez vette át.

A 62-szeres válogatott Luis Enrique edzői karrierje a Barcelonánál kezdődött, ahol tíz évvel ezelőtt Josep Guardiola örökét vette át a tartalékoknál. Enrique első felnőtt csapataként az AS Romát vezette 2011-től, de kétéves szerződésének csak az első felét töltötte ki, miután a rómaiak a hetedik helyen végeztek a bajnokságban, és lemaradtak az Európa-ligában való részvételről is.

A szakember egyéves kihagyást követően a Celta Vigo kispadját foglalta el, de csupán egy évre – csapatával a kilencedik helyen zárt a bajnokságban -, mert a Barcelona vezetőedzője lett. Sikeres három évet követően tavaly nyáron nem hosszabbította meg szerződését, azóta nem volt csapata. A katalánokkal edzőként kilenc trófeát nyert, köztük egyet a Bajnokok Ligájában (2015), kettőt a bajnokságban (2015, 2016) és hármat a spanyol Király Kupában (2015, 2016, 2017).

Hierrót egy nappal a vb, és kettővel a spanyolok első mérkőzése előtt nevezték ki kapitánynak – megbízatása addig szólt, amíg csapatával versenyben marad -, miután a szövetség szerződést bontott elődjével, a Real Madridhoz szerződött Julen Lopeteguival. A torna egyik favoritja Hierro irányításával egy győzelemmel és három döntetlennel zárt, a nyolcaddöntőben a házigazda oroszokkal szemben tizenegyespárbajban maradt alul.

Borítókép: AFP / Josep Lago

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában