Úszóvilágkupa-sorozat

2018.09.17. 13:41

Eric, az Angolna a Duna Arénában úszik

Az idén 40 éves, egyenlítői-guineai Moussambani október 4-én a maguk sportágában eredményes magyar sportolókkal versenyez majd.

Overnight swimming sensation Eric Moussambani from Equatorial Guinea stands on top of the Sydney Harbour Bridge in Sydney, 21 September 2000. Moussambani, 22, swam the first 100m freestyle race of his life on Sept. 19 clocking 1:52.72, more than a one minute outside the top preliminary time of the Flying Dutchman, Pieter van den Hoogenband. AFP PHOTO / AFP PHOTO / POOL / ROB GRIFFITH

Fotó: AFP

Eric Moussambani, azaz Eric, az Angolna, a sydneyi olimpia egyik legnagyobb sztárja rajtkőre áll a Duna Arénában az úszóvilágkupa-sorozat budapesti állomásán, ahol két bemutató futamban is megméreti magát.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az idén 40 éves, egyenlítői-guineai Moussambani október 4-én a maguk sportágában eredményes magyar sportolókkal versenyez majd. Vetélytársai lesznek az idei téli olimpián a váltóval aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor, az olimpiai és világbajnok tornász Berki Krisztián, a tavalyi Év sportolója, a gátfutó vb-bronzérmes Baji Balázs, a nemrég a crossfit-világbajnokságon nagy meglepetésre ezüstérmes Horváth Laura, az olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes párbajtőrvívó Somfai Péter, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó Veréb István, és végül, de nem utolsósorban a magyar futball egyik legelnyűhetetlenebb csatára, a válogatottban 42 mérkőzésen 11 gólos Torghelle Sándor.

Második úszása október 6-án lesz majd, amikor a magyar úszóklubok által felkészített olyan felnőttekkel verseng, akik nemrég ébredtek rá, hogy „sosem késő megszerezni az akár a túlélést garantáló úszótudást”.

Moussambani a 2000-es nyári játékokon szabadkártyával indulhatott el 100 méter gyorson, és emlékezetes, egyúttal emberfeletti küzdelem végén, közel kétperces idővel teljesítette a két hosszt. Moussambani – aki a 200 gyors győztes idejénél is hét másodperccel lassabban ért végig a távon – igazi hőssé vált, az úszásáról készült felvételeket több száz millióan nézték meg, s hatalmas népszerűségre tett szert.

A jelenleg hazája úszó szövetségi kapitányaként dolgozó szakember – mint kiderült – a sydneyi versenyig soha nem úszott 50 méteres medencében, hazájában ugyanis egy hotel 13 méter hosszú fürdőjében gyakorolt. Ismertsége révén viszont azóta nagyban változtak a sportág körülményei Egyenlítői-Guineában, ahol ma már két nagymedence is van.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában