EPO-t találtak a szervezetében

2018.10.11. 09:48

Négy évre tiltották el az athéni maraton tavalyi bajnokát

Samuel Kalalei egy tavasszal adott mintájában EPO nyomaira bukkantak az ellenőrök.

Samuel Kalalei of Kenya enters the Panathenaic stadium and wins the 35th Athens Classic Marathon in Athens, Greece, November 12, 2017. (Photo by Giorgos Georgiou/NurPhoto)

A 23 éves hosszútávfutó versenyengedélyét már június 4-én felfüggesztette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU), amikor

kiderült, hogy az áprilisi rotterdami maraton után levett mintájával fennakadt az ellenőrzésen. A hollandiai viadalon elért hetedik helyét törölték.

Kalalei egyike az utóbbi időben megbukott kenyai futóknak. A kelet-afrikai országban komoly problémát jelent a tiltott teljesítményfokozók használata. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatai szerint 2004 és 2018. augusztus 1. között összesen 138 kenyai atléta tesztje volt pozitív.

Idén például olyan sztárok ellen indult eljárás doppingolás miatt, mint Asbel Kiprop, a 1500 méter 2008-as olimpiai bajnoka, vagy a tavalyi szabadtéri atlétikai világbajnokságon 800 méteren bronzérmes Kipyegon Bett.

Borítókép: Samuel Kalalei a 35. athéni maraton befutójában, 2017. november 12-én.

Forrás: AFP / Giorgos Georgiou / NurPhoto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában