doppingbotrány

2019.01.09. 14:57

Moszkva megállapodott a doppingminták átadásáról

Oroszország megállapodott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) az orosz sportolók doppingteszt-eredményeinek átadásáról, amelyet eddig „technikai” okok akadályoztak – jelentette ki Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában újságíróknak.

Peszkov abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a WADA küldöttsége szerdán kezdődő moszkvai látogatása során újabb kísérletet tesz arra, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) laboratóriumában lemásolja az orosz sportolók 2011 és 2015 közötti doppingtesztjeinek adatbázisát. A TASZSZ orosz hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a misszió sikerétől „az egész orosz sport jövője függ”, amelyet komoly szankciókkal sújthatnak, ha a RUSADA-tól a vonatkozó nemzetközi szabályok alapján ismét megvonják a működési engedélyt.

„Az adatok múlt alkalommal is készen álltak arra, hogy átadják őket a WADA-nak. Akkor a munka közben egyebek között nézeteltérés keletkezett azzal kapcsolatban, hogy milyen hordozókon kell átadni azokat. Úgy mondanám, hogy ezek nem lényegi, hanem logisztikai kérdések voltak” – nyilatkozott az elnöki szóvivő.

„Sporthivatalaink intenzív kapcsolatban állnak a WADA képviselőivel, akikkel egyetértés jött létre abban, hogy hogyan folytatódjék a munka” – tette hozzá.

A WADA küldöttségét ugyanaz a spanyol szakértő, José Antonio Pascual vezeti, aki kollégáival december 17-től egy héten át eredménytelenül próbálkozott a teszteredmények megszerzésével Moszkvában. A küldöttségnek akkor nem engedték meg, hogy az adatbázis kimásolásához a magával hozott berendezést használja, arra hivatkozva, hogy az nem rendelkezett orosz tanúsítvánnyal.

A TASZSZ szerint a fő gondot az jelentette, hogy a WADA küldöttségének egyeztetnie kellett volna a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottsággal (SZK), amely a doppingügyben folytatott vizsgálat keretében a moszkvai laboratóriumot lepecsételte. „Érthetetlen azonban, hogy a technikai kérdéseket miért nem oldották meg a WADA által eredetileg megállapított határidőre, holott arra több mint három hónap állt rendelkezésre” – írta az orosz hírügynökség, rámutatva, hogy a RUSADA szeptember 20-án visszakapta tesztelési engedélyét, egy WADA-küldöttség pedig novemberben előkészítő látogatáson járt Moszkvában.

Az orosz fél végül azt kérte, hogy a RUSADA működési feltételei teljesítésének határidejét december 31-ig hosszabbítsák meg, de a WADA azóta sem kapott lehetőséget a doppingtesztekhez való hozzáféréshez. A RUSADA-nak június 31-ig minden, a moszkvai laboratóriumban őrzött mintát a WADA rendelkezésére kell bocsátania, újraellenőrzésre.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot az állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a tavalyi phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki ezt megkapta, csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában