tokió 2020

2019.03.12. 11:30

Nyilvánosságra hozták az olimpiai sportágak grafikáit

A hivatalos piktogramok mellett a Japán Posta emlékbélyegeket bocsájtott ki 500 nappal a tokiói olimpia megnyitója előtt.

Japan's 4x100 metre relay Rio 2016 silver medallist Shota Iizuka (top row 8th L), national karate team member Kiyo Shimizu (top row 8th R) and elementary school students display sports pictograms for the Tokyo 2020 Olympic Games during an unveiling ceremony in Tokyo on March 12, 2019. (Photo by Toshifumi KITAMURA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Toshifumi Kitamura

A piktogramok ezek után megjelennek a jegyeken, a televíziós grafikákban, a versenyhelyszíneken, és immár hagyományosan a játékok főbb vizuális elemei közé tartoznak majd.

Az olimpiák történetében éppen Japánban, az 1964-es tokiói játékok alkalmával használtak először hivatalosan piktogramokat a sportágak könnyebb azonosítására, azóta pedig a játékon mindegyikén megjelentek a kis grafikák.

A tervező Hiromura Maszaaki szerint az új piktogramok a korábbiaknál dizájnosabbak, megalkotásuknál arra törekedett, hogy

kifejezzék a sportolók dinamizmusát és az izmok megfeszülését, miközben az egész kép könnyed marad.

A japán karatés Kiyo Shimizu pózol a karatés piktogram mellett. Szinte csak a piktogram golyó feje miatt különböznek.
Fotó: Toshifumi Kitamura / AFP

Az emlékbélyegekben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem megvásárlásukkal az előkészületek költségeihez is hozzájárulhatnak az érdeklődők.

A tíz bélyeget tartalmazó ívekből egymilliót kínálnak eladásra, darabját 920 jenért (2326 forint), melyből 100 jen (253 forint) a szervezőkhöz kerül.

A bélyegeken többek között a még készülő Olimpiai Stadion, valamint az olimpia és a paralimpia kabalafigurái láthatóak.

Íme, a teljes lista.
Fotó: Toshifumi Kitamura / AFP

Az első tapasztalatok alapján hatalmas az érdeklődés a különleges bélyegekre, ugyanis a központi postán az emberek kígyózó sorokban várták a nyitást, hogy hozzájuthassanak a példányokhoz.

Borítókép: az új olimpiai piktogramok bemutatója Tokióban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában