a veterán

2019.10.17. 10:40

Räikkönen megdöntheti Barrichello rekordját

Csütörtökön ünnepli 40. születésnapját Kimi Räikkönen, a jelenlegi Forma-1-es mezőny legidősebb pilótája, aki jövőre megdöntheti a brazil Rubens Barrichello rekordját, és akár több mint 330 futammal zárhatja le 2001 óta tartó pályafutását.

Alfa Romeo's Finnish driver Kimi Raikkonen gestures during the drivers' parade before the start of the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka on October 13, 2019. (Photo by Toshifumi KITAMURA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Toshifumi Kitamura

A Jégember becenevű finn versenyző maga is csodálkozik azon, hogy – két év megszakítással – csaknem húsz éve az autósport elitkategóriájának a tagja, a legutóbbi, Japán Nagydíjon például azt nyilatkozta, előzetesen nem gondolt arra, hogy még ilyen idősen is az F1-es mezőnyben lesz.

„Természetesen eszembe sem jutott ilyesmi, de aztán valahogy mégis így alakult”

- jelentette ki Räikkönen, aki egyelőre nem foglalkozik a visszavonulás gondolatával, jelenleg a jövő év végéig köti szerződés az Alfa Romeo istállóhoz, amely a Sauber jogutódja. A pilóta 2001-ben épp a Sauberben mutatkozott be a Forma-1-ben, és élete első versenyén, a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon rögtön hatodikként ért célba.

A világszerte hatalmas szurkolótáborral rendelkező veterán autóversenyző ugyanakkor egész pályafutása alatt igyekezett távol maradni a csapaton belüli rivalizálástól, és ahogyan az a nemrég megjelent önéletrajzi könyvéből kiderül,

soha nem szerette a sportággal járó utazgatást és a pilótákat körülvevő felhajtást.

Erre utalt a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája is, amikor tavaly megkérdezték tőle, mit fog a legjobban hiányolni abból az időszakból, amikor Räikkönen csapattársa volt. Vettel erre azt válaszolta, „a nyugalmat”.

A finn pilóta 2001 és 2009 között a Saubernél, a McLarennél és a Ferrarinál versenyzett, az olasz istállónak máig ő az utolsó egyéni világbajnoka, 2007-ben nagy csatában diadalmaskodott az idényzáró Brazil Nagydíjon. Aztán 2010-ben és 2011-ben a rali-világbajnokság futamain indult, valamint kipróbálta magát az egyesült államokbeli NASCAR versenysorozatban is, 2012 óta pedig a Lotusnál, 2014-től tavaly év végéig pedig ismét a Ferrarinál vezetett.

Räikkönen eddig 308 Forma-1-es versenyen állt rajthoz, az örökranglistát a már visszavonult Barrichello 322-vel vezeti.

Ha tehát a finn pilóta a hátralévő idei négy viadalon, valamint jövőre minden futamon elindul, biztosan csúcstartóvá válik. Ez ugyanakkor saját bevallása szerint „cseppet sem érdekli” őt.

„A versenyzés nagyon sok időt elvesz az életemből, de számomra nem ez a legfontosabb, soha nem is volt az”

- vallott Räikkönen.

„A mindennapi élet sokkal többet ér bármelyik győzelemnél, vagy helyezésnél.”

Egyszavas válaszok

A pilóta a svájci Blick bulvárlap felkérésére csak egyszavas válaszokat adott a neki feltett 40 kérdésre. Ezek között olyanok voltak, mint „tészta vagy pizza”, „szauna vagy jégfürdő”, „bor vagy sör”, „tetoválás vagy testékszer”, „hegyek vagy strand” és „Senna vagy Schumacher”.

Az Alfa Romeo pilótájának válaszaiból kiderült, hogy

a pizzát, a szaunát, a sört, a tetoválást, a hegyeket és Michael Schumachert részesíti előnyben.

Az „interjú vagy fogorvos” párosból az utóbbit választotta, míg az utolsó kérdés így hangzott: „Készen áll újabb kérdésekre?” A 21-szeres F1-futamgyőztes természetesen nemmel válaszolt.

Kimi Räikkönen eddig 21 F1-es futamot nyert meg, 103 dobogós helyezéssel és 1847 vb-ponttal rendelkezik. Tizennyolc alkalommal rajtolhatott az első kockából és 46-szor érte el a versenyben futott leggyorsabb kört.

A finn pilóta Svájcban él feleségével és két gyermekükkel, és elmondása szerint soha nem költözik majd vissza Finnországba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában