manchester united

2020.02.17. 13:37

Elhunyt a korábbi legendás kapus, a müncheni légikatasztrófa túlélője

Nyolcvanhét éves korában hunyt el Harry Gregg, aki az 1958. február 6-i müncheni repülőtéri balesetnél több embert is kimentett a szerencsétlenül járt gépből.

Argentinian striker Norberto Menendez kicks the ball past the Northern Irish goal and diving goalkeeper Harry Gregg. Gregg's spellbound teammate Danny Blanchflower and others are watching. Argentina's national football team wins the 1958 FIFA World Cup group round match 3:1 against Northern Ireland at Halmstad's Orjansvall stadium.

Forrás: AFP / DPA / dpa Picture-Alliance

Fotó: DPA/AFP

A korábbi északír válogatott kapus

többek között egy kisgyereknek segített, valamint Bobby Charltont és Jackie Blanchflowert húzta ki a kifutópályán túlfutott gép roncsából.

Az egykori futballista kórházban, családja körében halt meg – tudatta a nevét viselő alapítvány.

Gregg 1957 és 1966 között 247-szer játszott a Manchester Unitedben, az angol csapathoz 23 ezer fontért került, ami akkor rekordösszeg volt kapusért. Az 1958-as, svédországi világbajnokságon őt választották a legjobb hálóőrnek. Az északír válogatottban 25 alkalommal lépett pályára.

„Hazudnék, ha azt mondanám, mindig erre gondolok. Valójában (ha így lenne), megbolondulnék”

- fogalmazott 2018-ban, a baleset 60. évfordulóján tartott megemlékezésen.

„Tudom, hogy a médiát érdekli, mi történt a kifutón, nem neheztelek ezért az emberekre, de ha az életem abban lenne összefoglalható, amit (ott) tettem, ami Németországban, Münchenben történt, akkor nem hajtottam volna végre nagy dolgot”

- tette hozzá.

A Manchester United az FK Crvena zvezda elleni Bajnokcsapatok Európa-kupája mérkőzésről tartott hazafelé. A tragédia a müncheni megállásnál a felszállás során következett be. A gép a tankolás után, harmadszori próbálkozás után sem tudott felemelkedni a kásás jéggel borított kifutópályáról, egy kerítésnek rohant, kettétört, majd kigyulladt. A tragédia 23 ember, köztük nyolc labdarúgó életét követelte. Az ezt követő egy évtizedben Anglia legsikeresebb klubjának a semmiből kellett új csapatot építenie. Az MU 1968-ban tudta megnyerni a BEK-et, de abban a csapatban már nem volt benne Gregg, aki 1966-ban a Stoke Cityhez igazolt.

Forrás: MTI

Borítókép: Harry Gregg az 1958-as világbajnokságon, az argentinok elleni meccsen. Az argentinok 3-1-re verték az észak-íreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában