kellemetlen baki

2020.07.10. 12:27

Noah Lyles majdnem megdöntötte Usain Bolt világcsúcsát

De gyorsan kiderült, hogy az amerikai sztár rossz helyről rajtolt és csak 185 métert futott.

The United States' Noah Lyles competes in the men's 200m during the Inspiration Games exhibition event, being held remotely across different countries, at the IMG Academy in Bradenton, Florida on July 9, 2020. - Switzerland hosts the event but athletes will be competing in a live streaming, due to the coronavirus pandemic (COVID-19). (Photo by Chandan KHANNA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Chandan KHANNA

Rövid ideig úgy tűnt, hogy Noah Lyles, a férfi 200 méteres síkfutás világbajnoka csütörtökön, a nemzetközi szövetség (WA) által szervezett, különleges atlétikai versenyen megdöntötte Usain Bolt világcsúcsát a félkörös távon, ám gyorsan kiderült, hogy az amerikai sztár rossz helyről rajtolt és csak 185 métert futott.

A koronavírus-járvány miatt még mindig nem lehet nemzetközi viadalt rendezni, amit a WA úgy próbál áthidalni, hogy országokon és kontinenseken átívelő megméretéseket szervez. Ilyen volt a csütörtöki is, melyen férfi 200-on Noah Lyles a floridai Bradentonban, a francia Christophe Lemaitre Zürichben, míg Churandy Martina hazájában, Hollandiában futott.

A toronymagas favorit Lyles látványosabban gyorsabb volt riválisainál, a célban pedig – a WA honlapja szerint – 18.90 másodpercnél állította meg az órát, ami 29 századmásodperccel jobb a legendás jamaicai sprinter rekordjánál. A 22 éves vágtázót a szakemberek képesnek tartják arra, hogy majd javítson a 19.19 mp-es rekordon, ennek ellenére a mostani ideje teljesen valószínűtlennek tűnt, s nem csupán azért, mert elvileg formán kívül és teljesen egyedül kellett futnia, hanem azért is, mert a bradentoni pályán 3,7 méter/másodperces ellenszéllel fújt éppen akkor.

Az élő közvetítés kommentátora, Steve Cram az eredményt látva azt ismételgette, hogy „ez nem lehet jó”, s kevéssel később meg is erősítették ebben a hitében, mivel Amerikából jelezték, hogy Lyles rossz helyről indult el, így 15 méterrel kevesebbet futott. A számot így Lemaitre nyerte 20.65 másodperccel, Martina pedig 20.81-gyel lett második.

Az „Ösztönző Játékok” (Inspiration Games) fantázianévre keresztelt versenyen a nők 150 méteres távján a szülés után tavaly visszatért amerikai sztár, a sokszoros olimpiai és világbajnok Allyson Felix (16.81 mp) legyőzte a bahamaiak 400-as ötkarikás címvédőjét, Shaunae Miller-Uibót (17.15 mp) és a svájci Mujinga Kambundjit (17.28 mp). Felix a kaliforniai Walnutban, Miller-Uibo Bradentonban, míg Kammbundji Zürichben futott.

Nyolc versenyszámot rendeztek összesen csütörtökön, melyek közül férfi hármasugrásban a portugál Pedro Pablo Pichardo (17.40 méter) le tudta győzni a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Christian Taylort (17,27 m).

A számok közül a férfi 100 yard (91,44 méter) üdítő kivételt jelentett, mivel a három induló, a kanadai Andre De Grasse, a francia Jimmy Vicaut és a jamaicaiak 110 gátas olimpiai címvédője, Omar McLeod Bradentonban tényleges versenyt vívott egymással, igaz, egy-egy pályát kihagytak egymás között. A leggyorsabb De Grasse volt 9.68 másodperccel, Vicault 9.72-t, McLeod pedig 9.87-et ért el.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában