európai szuperliga

2021.04.22. 06:59

Perez: azt hitték, meg akarjuk ölni a focit, pedig meg akarjuk menteni

A labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) projekt készenléti állapotban van, a társaság még mindig létezik – jelentette ki Florentino Perez, a Real Madrid elnöke, az ESL elsőszámú vezetője azok után, hogy a kezdeményezést széleskörben támadták, és az alapító 12 csapatból elvileg már csak a Real és a Barcelona számít tagnak.

(FILES) In this file photo taken on December 3, 2018 Real Madrid's president Florentino Perez poses upon arrival at the 2018 Ballon d'Or award ceremony at the Grand Palais in Paris. - Twelve of Europe's most powerful clubs announced the launch of a breakaway European Super League on April 19, 2021 in a potentially seismic shift in the way football is run, but faced accusations of greed and cynicism. Six Premier League teams, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City and Tottenham are involved, alongside Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter Milan and AC Milan. Real Madrid chief Florentino Perez, who was announced as the first ESL president, said the breakaway reflected the big clubs' wishes. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Franck Fife

Perez a spanyol Cadena Ser rádiónak adott szerda éjjeli interjújában elmondta, hogy az olasz csapatok közül

„a Juventus és az AC Milan nem ment el, együtt gondolkodunk és dolgozunk.”

Hangsúlyozta, hogy a Szuperliga projektje természetesen még mindig létezik, évek óta dolgoztak ezen, és talán most nem tudták elmagyarázni, hogy miért fontos a megvalósítása. Jelezte, még soha nem látott olyan agresszivitást több futballvezetőtől, mint amit tapasztalt a bejelentésük után.

„Úgy tűnt, mintha meg akarnánk ölni a labdarúgást, és ledobtunk egy atombombát, miközben a sportág megmentése érdekében szövetkeztünk”

- fogalmazott Perez.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

Szerda délutánra az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan visszalépésével, valamint a Juventus a liga jövőjének bizonytalanságáról tett bejelentése után már csak két klub, az FC Barcelona és a Real Madrid maradt hivatalosan tagja a Szuperligának, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lett volna.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!