Járvány

2021.05.20. 12:00

Csak júliusban utazik Japánba a NOB elnöke

Július 12-én, a tokiói olimpia megkezdése előtt 11 nappal utazik Japánba Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke – jelentette csütörtökön a japán média.

IOC President Thomas Bach on the screen, Seiko Hashimoto, President of Tokyo 2020 Organizing Committee (R), attend IOC Coordinating Committee Meeting via TV conference in Chuo Ward, Tokyo on May 19, 2021. The city of Tokyo has been currently under a state of emergency. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Forrás: AFP / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A német sportdiplomata már május közepén is felkereste volna a rendezőket, azonban a koronavírus-járvány miatt ezt az útját elhalasztották.

Bach a tervezett program szerint találkozott volna Szuga Josihide miniszterelnökkel, Koike Juriko tokiói kormányzóval és Hasimoto Szeikóval, a szervezőbizottság elnökével is. A 67 éves NOB-elnök legutóbb novemberben járt Tokióban.

Így aztán Bach csak másfél héttel a július 23-i ötkarikás rajt előtt repül Japánba, ahol a pandémia miatt egyre többen követelik a játékok törlését.

Az eredetileg május 11-ig elrendelt veszélyhelyzetet május végéig meghosszabbították Tokióban, mivel

a fertőzések száma ismét növekedett.

A NOB az elnöki látogatás előtt még ellenőrzi az előkészületeket, ezen a héten is tartózkodik egy csoport a helyszínen,

a cél az, hogy meggyőzzék a japán lakosságot, az olimpia és a paralimpia biztonságos lesz. John Coates NOB-alelnök június 15-én ismét elutazik Tokióba.

Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem utazhatnak el a két sporteseményre, amelyek megrendezése létfontosságú a NOB számára, mivel a szervezet a bevételeinek nagyjából 75 százalékát a televíziós közvetítési jogdíjakból, 18 százalékát pedig szponzorációs szerződésekből teremti elő. Japán ugyanakkor már eddig is 15,4 milliárd dollárt költött a rendezésre, de kormányzati vizsgálatokból az derült ki, hogy ez az összeg jóval magasabb is lehet.

Az olimpiára és a paralimpiára 15 ezer sportoló és több tízezer hivatalos személy, valamint kísérő utazna Japánba.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepsége a tervek szerint július 23-án lesz, az esemény pedig augusztus 8-ig tart.

Forrás: MTI

Borítókép: Bach az olimpiai szervezőbizottság elnökével online egyeztetett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában