női tenisz

2021.06.12. 17:53

Barbora Krejcikova nyerte a Roland Garrost

A cseh Barbora Krejcikova nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben három szettben legyőzte az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát, megszerezve első Grand Slam-trófeáját.

Czech Republic's Barbora Krejcikova kisses and celebrates with the Suzanne Lenglen Cup after winning the women's singles final tennis match against Russia's Anastasia Pavlyuchenkova during the trophy ceremony on Day 14 of The Roland Garros 2021 French Open tennis tournament in Paris on June 12, 2021. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Christophe Archambault

A megjósolhatatlan párosítású női döntőben két top 30-on kívüli játékos lépett pályára a Philippe Chatrier Stadionban, erre még nem akadt példa a Roland Garros történetében. Pavljucsenkova a 32., Krejcikova a 33. helyen állt, és

már az is Grand Slam-rekord volt, hogy a nyolc negyeddöntősből hatan még sosem jártak ezen a szinten, az elődöntőben pedig mindenki „újonc” volt.

Barbora Krejcikova a trófeával
Fotó: Christophe Archambault / AFP

A szamarai születésű orosz az előző hat GS-negyeddöntőjében kikapott, és összességében 52 (!) Grand Slam-részvételre volt szüksége ahhoz, hogy eljusson az első fináléjába, ami ugyancsak rekord. A 29 éves Pavljucsenkova diadala esetén a második legidősebb első GS-bajnok lehetett volna az olasz Flavia Pennetta után, aki 33 évesen szerezte meg első (és utolsó) GS-trófeáját a 2015-ös US Openen. A 2013-as kazanyi Universiade győztese eddigi 12 tornagyőzelme közül csak hármat aratott salakon.

A 25 éves Krejcikova mindössze ötödször volt főtáblás Grand Slam-versenyen, a siker ízét ugyanakkor már megízlelhette, ugyanis párosban már két trófeát gyűjtött.

A brnói teniszező a Roland Garros vasárnapi páros döntőjében is érdekelt lesz honfitársa, Katerina Siniakova oldalán, legutóbb a francia Mary Pierce-nek sikerült a párizsi duplázás 2000-ben. Krejcikova – akinek korábbi edzője a wimbledoni bajnok, 2017-ben elhunyt Jana Novotna volt – mindössze egy serleget gyűjtött eddig egyesben, két héttel ezelőtt Strasbourgban ünnepelhetett, és már 11 meccs óta veretlen. A döntősök eddig csak párosban találkoztak egymással, mindkét alkalommal a cseh volt a győztes duó tagja. Első egyes összecsapásukat 22 fok, napsütés és – a koronavírus-járvány miatt – csak ötezer néző várta a Philippe Chatrier Stadionban. Az elődöntőben a görög Maria Szakkari ellen meccslabdát hárító cseh játékos rögtön elbukta az adogatását, csakhogy az orosz is, és az eddig párosspecialistának tekintett Krejcikova hamarosan 4:1-re vezetett. A cseh teniszező remekül mozgatta és fárasztotta riválisát, aki nem tudta kihasználni a nagy ütéseit, és sokszor védekezni kényszerült, így Krejcikova fél óra alatt megnyerte a nyitószettet.

A folytatásban Pavljucsenkova először hozta a szerváját, pontosabbak lettek a labdái, sorra ütötte a nyerőket, és csakhamar 3:0-ra elhúzott. A Dubajban élő orosznak 5:1-nél adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele, majd 5:2-nél ápolást kért a combhajlító izmára. Krejcikova teljesen kiesett a ritmusból, és elvesztette a szerváját, ezzel a 43 perces szettet is.

Az utolsó felvonásban is maradt a hullámzó játék, 1:1 után két brék következett, egymás után jöttek a fantasztikus nyerők és érthetetlen hibák, nőttön-nőtt a feszültség a pályán. Krejcikova fogadóként 5:3-nál még elpuskázott két meccslabdát, de végül kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 58 percig tartott.

Csehország első Garros-bajnoka karrierje második trófeája, a Suzanne Lenglen Kupa mellé – melyet a legendás Martina Navratilova adott át neki – 1,4 millió eurót (490 millió forint) kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában