Járvány

2021.06.28. 18:20

Japán szigoríthatja az olimpiai korlátozásokat

A japán hatóságok szigorúbb korlátozásokat terveznek bevezetni bizonyos országok sportolóira az olimpiai játékok ideje alatt – jelentette be hétfőn Jamasita Jaszuhiro, a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) elnöke sajtótájékoztatón a külföldi újságírók tokiói klubjában.

„Úgy gondolom, hogy

nem lesz megértő a japán közvélemény, ha nem vezetünk be szigorúbb korlátozásokat, például háromnapos szigorú karantént bizonyos országok, köztük India sportolói számára”

- mondta. Jamasita ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az országba érkező sportolók még szigorú karantén és felügyelet mellett is a lehető legteljesebben edzhetnek. A JOC vezetője egyúttal

bizakodásának adott hangot, hogy az olimpián részt vevő versenyzők készek elfogadni minden korlátozást, még azokat is, amelyek „kívülről hihetetlennek tűnhetnek”.

Vasárnap a Jomiuri Sinbun írt arról, hogy a japán kormány hat ország olimpiai csapatainak esetében szigorítja a beutazási feltételeket a koronavírus fertőzőbb, delta variánsának ottani terjedése miatt. A japán lap beszámolója szerint az intézkedések India, Pakisztán, Nepál, Srí Lanka, a Maldív-szigetek és Afganisztán küldöttségét érintik. A csütörtökön érvénybe lépő előírás értelmében a hat ország Tokióba készülő olimpikonjait egy héten keresztül minden nap tesztelni kell, mielőtt Japánba indulnának, hogy fertőzöttek-e a vírus új változatával. Emellett ebben az időszakban, valamint Japánba érkezésük után három napig – az edzőket és a csapattársakat kivéve – a sportolóknak tilos kapcsolatba lépniük bárkivel.

Az eredendően Indiában azonosított delta vírustörzs több mint 85 országban van jelen az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!