2024

2022.03.18. 21:00

A párizsi olimpiáról is kitilthatják az oroszokat

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől.

Az insidethegames.biz idézte Anne Hidalgo kijelentését, amely szerint az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától.

Számomra az olimpia is a geopolitika világának részét képezi

– fogalmazott a párizsi elöljáró.

Ami ma történik, Oroszországot nem igazán sorolja a békés országok csoportjába

– tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt hónapban ajánlást adott ki, amely szerint Ukrajna megszállását követően mind Oroszország, mind Fehéroroszország sportolóit és tisztségviselőit el kell tiltani a nemzetközi sporteseményekről. Mindkét országot kizárták az idei pekingi téli paralimpiáról, bár az orosz és a fehérorosz nemzeti olimpiai, illetve paralimpiai bizottság működését nem függesztette fel a NOB, illetve a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság – emelte ki a portál. Ugyanakkor számos nemzetközi sportági világszövetség kizárta versenyeiről a két országot, és elvette tőlük az oda tervezett sportesemények rendezési jogát.

Tony Estanguet, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnöke szintén dicsérte a nemzetközi sportszervezetek Oroszország és Fehéroroszország elleni fellépését, mint „bátor, határozott döntést, amelyet tiszteletben kell tartani”, de hozzáfűzte: most még túl korai lenne határozni a párizsi olimpiai részvétel kérdésében.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (j5), Anne Hidalgo párizsi polgármester (j4) és Jean Castex miniszterelnök (j3) Nicolas Ferrand-t, a 2024-es párizsi olimpia létesítményei építésének felügyeletével megbízott társaság vezérigazgatóját (j) hallgatja az olimpiai falu építkezésének színhelyén, Párizs egyik déli elővárosában, Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2021. október 14-én. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Sarah Meyssonnier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában