Rendkívüli ülés

2022.03.03. 08:53

Mégsem indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a pekingi paralimpián

Egy rendkívüli ülésen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság igazgatótanácsa úgy határozott, hogy megtagadja az orosz és fehérorosz sportolók nevezését a pekingi paralimpiai téli játékokra – olvasható a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) csütörtöki közleményében.

Ez azt jelenti, hogy ezen országok parasportolói a továbbiakban nem vehetnek részt az eseményen.

Az IPC egy napja még úgy foglalt állást annak kapcsán, hogy Oroszország – fehérorosz támogatással – háborút indított Ukrajna ellen, hogy a két ország sportolói versenyezhetnek, de csak függetlenként a paralimpiai zászló alatt, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik.

A szervezet azért kényszerült szerdai döntése megváltoztatására, hogy „életképes” maradjon az esemény, miután más országok és sportolóik jelezték, nem versenyeznek, amennyiben az IPC nem vizsgálja felül a határozatát.

A sportolók biztonsága kiemelten fontos számunkra, és a sportolói falvakban a helyzet tarthatatlanná vált

– indokolt az IPC. 

A paralimpia jövő vasárnapig tart. A magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd jövő csütörtökön óriás-műlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul.

Borítókép: Meggyújtják a 2022-es pekingi paralimpiai játékok lángját (k) a pekingi Ég Templomában rendezett ünnepségen, 2022. március 3-án. Fotó: MTI/AP/Ng Han-kuan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában