Kerékpár

2022.05.14. 18:30

De Gendt nyerte a Giro d'Italia 8. szakaszát, Fetter 15. helyen ért célba

A belga Thomas de Gendt hosszú szökés végén nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 8. szakaszát, az összetettben a spanyol Juan Pedro López megőrizte a rózsaszín trikót. Fetter Erik 15. helyen ért célba.

A szombati 153 kilométeres távon egy negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, ám teljesen síknak nem lehet nevezni a Nápoly környéki - a szervezők által kétcsillagos nehézségűnek ítélt - szakaszt, hiszen 2130 méternyi szintkülönbséget kellett teljesíteniük a résztvevőknek.
A szakasz elején viszonylag gyorsan ellépett a főmezőnytől egy 21 fős boly, amelyben több nagy név is ott volt. A szökevények két-három perc körüli előnyt építettek ki, az összetett esélyesek csapatai pedig nem törték magukat, hogy utolérjék őket. A rend az utolsó 50 kilométeren belül bomlott meg: előbb egy ötfős mini szökevénysor alakult ki Thomas De Gendt vezetésével - innen később az olasz Simone Ravanelli leszakadt -, őket a pontversenyben jól álló, a nyitószakaszon második eritreai Biniam Girmay, és a visegrádi finis során győztes Mathieu van der Poel fémjelezte ötösfogat vette üldözőbe.
Az elöl haladók magabiztosnak mondható, 40 másodperc körüli előnnyel vezettek, elsősorban a két Lotto-Soudalos versenyző, az egyaránt belga De Gendt és Harm Vanhoucke remek összedolgozásának köszönhetően. 

Végül a vezető négyesből került ki a győztes, a sprintet - Vanhoucke felvezetése után - De Gendt nyerte az olasz Davide Gabburo és a spanyol Jorge Arcas előtt.
A főmezőnyben az összetett második helyén álló Lennard Kämna 10 kilométerrel a vége előtt megtámadta Lópezt, de a spanyol figyelt és nem engedte el riválisát. Az utolsó kilométereken a főmezőnytől sikerült kissé elszakadnia Fetter Eriknek, aki így az előkelő 15. helyen zárta a szakaszt.
Valter Attila az esélyesek csoportjában, 3:33 perces hátránnyal a 48. helyen ért célba, míg Peák Barnabás a 13:30 perc hátránnyal a 138. helyen zárt.
Összetettben Valter két helyet javítva a 46. helyről várja a folytatást, Fetter 102., míg Peák a 137. helyen áll.

   Eredmények, Giro d'Italia:
   8. szakasz, Napoli-Napoli, 153 km:
1. Thomas de Gendt (belga, Lotto Soudal) 3:32:53 óra
2. Davide Gabburo (olasz, Bardiani-CSF-Faizane) azonos idővel
3. Jorge Arcas (spanyol, Movistar) a.i.
...15. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 3:22 perc hátrány
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3:33 p h.
...138. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 13:30 p h.

   Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 32:15:31 óra
2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 38 mp h.
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.
...46. Valter 15:37 p h.

   Vasárnap az Iserniából induló 191 kilométeres táv a Blockhauson ér véget hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Borítókép: Thomas de Gendt hosszú szökés végén nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 8. szakaszát (Luca Bettini / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában