Grácia Kupa

2022.08.24. 16:12

Nem indulhatnak orosz ritmikus gimnasztikázók a budapesti versenyen

A ritmikus gimnasztikázók vasárnapi és hétfői budapesti tornáján nem szerepelhetnek orosz versenyzők, mivel a magyar szövetség nem járult hozzá az indulásukhoz - írta szerdán az orosz hírügynökség.

Az egyéni összetettben világbajnok orosz Gyina Averina szalaggyakorlata a Kitakjúsúban zajló ritmikus gimnasztika-világbajnokság döntőjében 2021. október 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Jiji Press

A TASZSZ szerint a döntésről a viadal szervezői adtak tájékoztatást, mondván, a Magyar Torna Szövetség tiltotta meg az orosz és a fehérorosz sportolók részvételét a Grácia Kupán. Az esemény két versenyt foglal magába, az egyiknek a gazdája a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG).

"Kezdettől fogva tudtuk, hogy az orosz és a fehérorosz tornászoknak tilos a FIG égisze alatt megrendezett tornán részt venniük, ezért meghívtuk őket a szokásos nemzetközi klubversenyünkre" - idézte a TASZSZ az egyik szervezőt. - "De aztán megkaptuk tornaszövetségünk levelét arról, hogy a két ország válogatottjai most nem indulhatnak semmilyen versenyen." 

A levélben az áll, hogy a tilalom minden olyan versenyre vonatkozik, amely az Európai Unió területén zajlik. Orosz és fehérorosz pontozóbírók hasonlóképpen nem dolgozhatnak európai rendezvényeken.

A FIG az ukrajnai háború kezdetét követően, március elején tiltotta meg a két ország versenyzőinek részvételét a versenyein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!