Ökölvívás

2022.10.27. 18:26

A harctér után ismét ringben a kétszeres olimpiai bajnok ukrán ökölvívó

Vaszil Lomacsenko, az ukránok kétszeres olimpiai bajnoka szombaton ismét profi ökölvívógálán lép kötelek közé, hogy felhívja a figyelmet hazájára.

Vaszil Lomacsenko Las Vegasban 2015-ben

Forrás: AFP

Fotó: Frederic J. Brown

Az amatőrök között világbajnok (2009, 2011) és Európa-bajnok (2008) Lomacsenko februárban szerette volna visszaszerezni profi világbajnoki öveit, de Oroszország - valamint az azt támogató Fehéroroszország - inváziója miatt lemondta a részvételt, majd önkéntesnek jelentkezett, és az ukrajnai frontra ment.

"Egyértelmű volt, minden normális ember hasonló döntést hoz, amikor eljön a pillanat, hogy meg kell védeni a hazát" - mondta. Kiemelte: 

a ringben szerzett tapasztalata segítségére volt, de csak egy pontig.

"A bokszban fizikailag és mentálisan is fel kell tudni mérni a veszélyt. Amikor a ringben állsz, folyamatosan résen kell lenni, hogy megvédd magad. Persze a ring össze sem hasonlítható azzal, amikor valaki a csatatéren van, és rakéták vagy golyók repkednek felette" - hangsúlyozta. Hozzátette: úgy érezte, hogy a boksz felkészültebbé tette őt, így előnyt jelentett azokkal az önkéntes társaival szemben, akik semmilyen küzdősportos tapasztalattal nem rendelkeztek.

Lomacsenko elmondása szerint a harctereken ukrán szempontból javult a helyzet, ezért úgy éretze, hogy folytatja profi karrierjét, és büszkén képviseli majd hazáját ismét a kötelek között.

"Minden alkalommal, amikor küzdelem vár rám, az országomat képviselem. Ez egy újabb lehetőség, hogy megmutassam a világnak, ki vagyok én, és egyben felhívjam a figyelmet Ukrajnára" - mondta.

Lomacsenko profiként 18 mérkőzéséből 16 találkozót nyert meg - ezekből 11 ért véget idő előtt -, és kétszer kikapott. Az ukrán ökölvívó szombati ellenfele a New York-i Madison Square Gardenben a veretlen amerikai Jamaine Ortiz lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában