Frígek

2022.11.14. 19:38

Bemutatták a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia kabalafiguráját

A szervezők olyan kabalát kerestek, amely megtestesíti a francia szellemiséget, magán hordozza az ország színeit és jelképezi történelmük egy részét.

Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke a 2024-es párizsi nyári olimpia és paralimpia kabalafiguráinak bemutatásán a Párizs melletti Saint-Denisben 2022. november 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Badra

A "Frígek"-nek nevezett alakokat a füles frígiai sapkáról mintázták, melyek nyomán - a köztársaság és a szabadság szimbólumává válva - a nagy francia forradalom idején terjedt el a vörös jakobinus sapka.

A "piros ruhás" két alak szeme - egyértelműen utalva Franciaországra - trikolor kokárda.

"Olyan kabalát kerestünk, amely megtestesíti a francia szellemiséget, magán hordozza az ország színeit és jelképezi történelmünk egy részét" - magyarázta Julie Matikhine, a Párizs 2024 márkaigazgatója, aki kiemelte, hogy a kabalák kiválasztásában 6 és 14 év közötti gyerekek segítségét is igénybe vették.

A Frígeknek nevezett két figurát az egyik francia jelképről, a füles frígiai sapkáról mintázták
Fotós: Mohamed Badra / Forrás: MTI/EPA

A több verzióban készülő plüssfigurákat már e héttől meg lehet vásárolni az ötkarikás játékok párizsi hivatalos üzletében. Elérhetők lesznek majd online-rendeléssel, illetve az egyik nagy támogató, a Carrefour üzleteiben, továbbá játékboltokban is.

A költségvetés legutóbbi, 2021-es verziója szerint a játékokhoz kapcsolódó ajándéktárgyak eladásából a szervezők 127 millió euró bevételre számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában