Tiszteletet az ellenfélnek!

2023.03.27. 09:21

A világbajnok argentin kapus miatt változnak a labdarúgás szabályai

Az argentin válogatott kapusa, Emiliano Martínez igazán tudja, hogy miként lehet megzavarni a tizenegyes elvégzéséhez készülődő ellenfelet, az ilyen és hasonló eseteket a FIFA a szabálykönyv változtatásával szeretné megakadályozni.

Emiliano Martínez argentin kapus kivédi a holland Virgil van Dijk 11-esét a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Hollandia-Argentína mérkőzés 2-2-es döntetlenre végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Emiliano Martínez megosztó személyiség, ugyanakkor valóban szenzációs kapus, óriási szerepe volt abban, hogy nemzeti csapata aranyérmet nyert Katarban. Különösen a két büntetőpárbaj megnyerésében elévülhetetlenek az érdemei a kapusnak. A Hollandia elleni negyeddöntőben kettő, a Franciaország elleni döntőben egy tizenegyest védett ki az argentin válogatott hálóőre. Az eszköztárából nem hiányzik a csibészség sem, mindent megtesz, hogy kizökkentse a labda mögé álló ellenfelet.

Ez feltűnt a FIFA illetékeseinek is, akik szeretnék ezeknek a módszereknek az elejét venni. Arra kérték a szabályalkotó testületet, az IFAB-ot, hogy módosítson a szabálykönyvön úgy, hogy július elsejétől a kapusok ne érhessenek hozzá a kapufához és a hálóhoz sem, nem szabad húzni az időt, késleltetni a büntető elvégzését, tilos a tizenegyesrúgót bármiféle módon megzavarni, és mindvégig meg kell adni a tiszteletet az ellenfélnek – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában