Forma-1

2023.03.26. 20:13

Rasszista kijelentései miatt bírságot kapott hazájában Nelson Piquet

Rasszista és homofób kijelentései miatt, erkölcsi károkozásért ötmillió reálos (körülbelül 340 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezték hazájában a brazilok háromszoros Forma-1-es világbajnokát, Nelson Piquet-t.

Nelson Piquet, a Forma-1 első Magyar Nagydíjának győztese (j) és Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember tiszteletkört tesz a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság 30. Magyar Nagydíja előtt a mogyoródi Hungaroringen 2015. július 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Egy 2021 novemberi interjúban Piquet fajgyűlölő szavakat használt a Mercedes hétszeres világbajnokáról, Lewis Hamiltonról beszélve, aki a Brit Nagydíjon összeütközött Max Verstappennel.

A 70 éves Piquet - aki 1981-ben, 1983-ban és 1987-ben bizonyult a legjobbnak az autósport elitkategóriájában - később bocsánatot kért a brit pilótától és azt mondta: rosszul fordították le a szavait. Az ex-versenyző lánya, Kelly egyébként évek óta a kétszeres vb-győztes holland Verstappen barátnője.

Tavaly nyáron egy másik felvétel is nyilvánosságra került, amelyben Piquet - a 2016-os világbajnokságról beszélve - rasszista és homofób kijelentésekkel illette Hamiltont, aki júniusban tiszteletbeli brazil állampolgárságot kapott és az F1 mezőnyének egyetlen színes bőrű pilótája.

Piquet-t négy emberi jogi szervezet perelte be erkölcsi károkozásért, azt szerették volna elérni, hogy tízmillió reálos bírságot kelljen fizetnie.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában