Bajnokok Ligája

2023.05.17. 23:31

Eldőlt: Internazionale–Manchester City-döntő lesz Isztambulban

A Manchester City bejutott a fináléba a labdarúgó Bajnokok Ligájában, miután az elődöntős párharc szerdai visszavágóján hazai pályán 4–0-ra legyőzte a címvédő Real Madridot.

MW

Rodri, Manchester City játékosa kapura lő a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City-Real Madrid visszavágó mérkőzésen a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: David Rawcliffe

A múlt keddi, madridi 1–1-es döntetlen után a lehengerlően kezdő Manchester City a portugál Bernardo Silva duplájával már a szünetben 2–0-ra vezetett, a második félidőben a brazil Militao öngólja és a világbajnok argentin Julian Alvarez találata tette biztossá a City történetének második BL-finálés szereplését.

RODRYGO; GREALISH, Jack
Jack Grealish, a Manchester City játékosa (j) szereli Rodrygót, a Real Madrid csatárát a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City–Real Madrid visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én
Fotó: David Rawcliffe / Forrás: MTI/EPA

A spanyol bajnoki címről lemaradó, ám a Király Kupában diadalmaskodó Real Madrid a BL címvédőjeként, a City pedig a Premier League listavezetőjeként és az FA Kupa döntőseként várta a párharc visszavágóját, amellyel a királyi gárdát irányító Carlo Ancelotti egyedüli BL-rekorder lett: a 63 esztendős olasz tréner 191. találkozóján állt a kispad mellett a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel megelőzte Sir Alex Fergusont.

A naptári évben eddig valamennyi hazai tétmérkőzését megnyerő manchesteri alakulat a találkozó elejétől megtett mindent, hogy kiharcolja története második BL-fináléját, jelentős mezőnyfölényben és kapura veszélyesen futballozott, míg a madridiak csupán rövid időszakokra tudták megtartani a labdát. Erling Haaland két veszélyes fejesét bravúrral még hárítani tudta Thibaut Courtois, Bernardo Silva lövésével azonban megérdemelten került előnybe Josep Guardiola vezetőedző csapata. 

A kapott gól után Toni Kroos felső lécen csattant lövése jelentette a 14 végső sikerével BEK/BL-csúcstartó Real Madrid egyetlen lehetőségét a játékrészben, Bernardo Silva második találatával pedig már a szünet előtt kényelmes előnybe került a City, amely a szünetig 13-szor próbálkozott. A portugál játékos Lionel Messi és Robert Lewandowski után harmadik játékosként tudott legalább két gólt szerezni a Real ellen BL-elődöntőben – a futballstatisztikákkal foglalkozó Opta adatai alapján.

HAALAND, Erling; COURTOIS, Thibaut
Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa véd Erling Haaland, a Manchester City játékosa (j) előtt a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City–Real Madrid visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én
Fotó: Jon Super / Forrás: MTI/AP

A fordulást követően összeszedettebben futballozott a spanyol együttes és nagyobb terület is nyílt előtte, kapura lövéseiből azonban hiányzott a hatékonyság, miközben Haaland ziccerből sem tudta bevenni Courtois kapuját. A második félidőben támadásban már nem teljes erőbedobással játszó Manchester City azonban még így is újabb két gólt tudott szerezni.

GUARDIOLA, Josep
Pep Guardiola, a Manchester City (j) és Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City–Real Madrid visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én
Fotó: Jon Super / Forrás: MTI/AP

A június 10-i, isztambuli döntőben az angol gárda ellenfele az 1964-ben, 1965-ben és 2010-ben diadalmaskodó Internazionale lesz, amely kettős győzelemmel búcsúztatta a városi rivális AC Milant.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 4–0 (2–0)
------------------------------------------------------
Manchester, 52 313 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)

gólszerző: Bernardo Silva (23., 37.), Militao (76. – öngól), Álvarez (91.)

sárga lap: Rúben Dias (50.), Gündogan (62.), Grealish (91.), illetve Carvajal (55.), Camavinga (75.)

Továbbjutott: a Manchester City, 5–1-es összesítéssel.

Manchester City:
---------------
Ederson – Walker, Rúben Dias, Akanji – Stones, Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 84.), Gündogan (Mahrez, 79.), Grealish – Haaland (Álvarez, 89.)

Real Madrid:
-----------
Courtois – Carvajal (L. Vázquez, 80.), Militao, Alaba, Camavinga (Tchouaméni, 80.) – Valverde, Kroos (Asensio, 70.), Modric (Rüdiger, 63.) - Rodrygo (D. Ceballos, 81.), Benzema, Vinícius Júnior

 1. félidő:
---------
23. perc: A Real Madrid védelmének bal oldalán De Bruyne talált rést, passzából Bernardo Silva ballal a kapu bal oldalába lőtt (1–0).
37. perc: Egy blokkról felpörgő labdát Bernardo Silva fejelt 11 méterről a szinte teljesen üresen álló kapuba (2–0).

 2. félidő:
----------
76. perc: De Bruyne balról ívelt a kapu elé egy szabadrúgást, a labdát Militao sodorta saját kapujába (3–0).
91. perc: A percekkel korábban beállt cserék összjátéka után állította be a végeredményt a City: Álvarez értékesítette Foden kiugratását (4–0).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában