Bahreini Nagydíj

2020.11.30. 09:59

Másodperceken múlt Grosjean élete

Ian Roberts, a Forma-1-es versenysorozat mentőorvosa szerint csupán néhány másodperce volt a személyzetnek arra, hogy kimentse Romain Grosjeant, a Haas pilótáját az égő roncsok közül a vasárnapi Bahreini Nagydíjon elszenvedett balesete után.

Fire marshals put out a fire on Haas F1's French driver Romain Grosjean's car during the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on November 29, 2020. (Photo by Bryn Lennon / POOL / AFP)

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Bryn Lennon

A 34 éves francia versenyző három kanyarral

a rajt után csapódott bele a szalagkorlátba, autója szabályosan kettétört, a kiömlő üzemanyag pedig azonnal meggyulladt és hatalmas lánggal égett.

Grosjeannak ki kellett szabadítania magát az üléséből, a Haas hivatalos adatai szerint 28 másodpercet töltött a lángok között, míg végül ki tudott mászni a roncsból, és a mentőcsapat tagjainak segítségével elhagyta a baleset helyszínét.

„Olyan volt, mint egy sütő, csak a vörös lángokat láttuk, és aztán észrevettük, hogy próbálja kiszabadítani magát, ami fokozatosan sikerült is neki”

– számolt be a történtekről Roberts, aki az elsők között ért oda a szerencsétlenség helyszínére.

„Volt egy tűzoltó, aki nagyon hamar elkezdte az oltást, és a porral oltó visszaszorította annyira a lángokat, hogy amikor Romain már elég magasan volt, akkor a sérült korlát felett ki tudtuk őt menteni” – mondta Roberts, aki szerint csak másodperceik voltak segíteni a versenyzőnek, a lángok ugyanis ennyi idő után újra magasra csaptak fel. A szakember hozzátette,

ha Grosjean nem tud önerőből kimászni az üléséből, akkor nekik – ekkora tűzben – nem lett volna lehetőségük kimenteni őt.

Roberts azt mondta, első dolga volt ellenőrizni, hogy a versenyző már nincs életveszélyben, ezt követően azonnal elszállították a baleset helyszínéről.

Grosjean vasárnap késő este a Haas istálló, valamint saját Facebook-oldalán jelentkezett egy videóval a kórházi ágyáról. A francia pilóta mindkét kézfején égési sérüléseket szenvedett, ezt leszámítva azonban jól van, és hangsúlyozta: a versenyzők fejét védő, glória elnevezésű HALO-rendszernek köszönheti az életét, amely 2018 óta kötelező az F1-ben, és amelynek bevezetését korábban ő maga is ellenezte.

Forrás: MTI

Borítókép: Grosjean autóját oltják a futamon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában