Nick

2015.07.31. 16:27

Szent Anna búcsúja volt Nicken

Nick - Július 26-án Szent Anna ünnepe volt, ez a nicki templom búcsúnapja. Szent Anna Jézus Krisztus nagyanyja, és így a nagymamák védőszentje, de mivel későn és isteni közbenjárásra született leánya, Mária, ezért a gyermekáldásért imádkozó és a gyermektelen asszonyoknak is közbenjárója.

Némethy Mária

– A hagyomány nagyon szép legendája meséli el Mária születését. Anna és Joachim sokat bánkódott amiatt, hogy nincs gyermekük. Még az ószövetségi pap sem fogadta el a jeruzsálemi templomban áldozatukat, mondván: bűnös voltuk jele, hogy nem adnak utódot a választott népnek – magyarázza Aigner Géza, aki Nick plébánosa is. – Anna, amint meglátott egy verébfészket így imádkozott: „Jaj nekem, mihez is lettem én hasonlóvá? Nem lettem én olyan, mint az ég madarai, mert még az ég madarainak is vannak fiókái előtted, Uram. Jaj nekem, mihez is lettem én hasonlóvá? Nem lettem én olyan, mint a föld vadjai, mert a föld vadjainak is vannak kölykei előtted, Uram Atyáink Istene, könyörülj meg rajtam, hallgasd meg könyörgéseimet, ahogy megáldottad Sárának méhét!” Hamarosan az Úr angyala megjelent Annának, és hírül adta, hogy menjenek Jeruzsálembe, mert gyermekük fog születni.Anna és Joachim. A két név jelentése figyelmet érdemel, mert Anna annyit jelent: kegyelemmel áldott, Joachim pedig: Isten megvigasztal.

Joachim és Szent Anna, közöttük a régóta várt kis Mária áll (Illusztráció: catholictradition.org)

A Szent Anna-ünnep a 13-14. században terjedt el Európában, annak az érdeklődésnek következményeként, amellyel Krisztus emberi természete és emberi valósága felé fordultak a hívők.

Az ünnep dátuma egy templom fölszentelésének évfordulójából adódott.

A régi hagyomány ugyanis úgy tartotta, hogy Mária Jeruzsálemben született, és szülőháza, Anna asszony háza a Bethesda-tó közelében állt. Az 5-6. században e föltételezett születési hely fölé bazilikát építettek. Fölszentelési napja volt július 26. Vasárnap Nicken, a búcsúi szentmisén, a gyermekek Szent Anna imáját jelenítették meg. Délután az egykori katolikus iskola épületében vetítés volt a régi búcsúi fényképekből. – A 20. század végéig mindig meghitt és mindenkit megmozgató esemény volt a búcsú. Az ünneplésnek, a rokonlátogatásnak elmaradhatatlan alkalma. Szilvágyi János plébános idejében pedig különös sajátossággal rendelkezett, nagy készület előzte meg. Már évekre előre beosztotta, hogy mely egyházi méltóságot kéri majd fel vendégpapnak. Minden alkalommal hívott két papnövendéket is. A búcsúi ebédet is mindig valami különlegesség jellemezte. Volt olyan, hogy 128 féle italt sorakoztatott fel, persze csak egy-egy üveggel. Hétfőn a „búcsú másnapja” adott alkalmat arra, hogy a vendégekkel töltött ünnep után a település lakói is együtt legyenek – eleveníti fel az emlékeket Aigner atya.

Az idén is fontosnak tartották a nickiek, hogy megemlékezzenek templomuk védőszentjéről. Éltetik a hagyományt.

Címkék#Nick
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!