Nyőgér

2014.10.05. 09:04

Harangszó a kivégzés órájában

Nyőgér – Három meghatározó épülete van a községnek a barokk korból: a Batthyány Miksa idején épült kúria, ma téesziroda és kultúrház; az 1806-ban Batthyány József Sándor idején épült plébánia, és az 1844-ben kialakított templomtorony, amely Batthyány Lajos nevéhez fűződik.

Simon Erzsébet

A Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti és Gyűjteményi Alapítvány – Haller László plébános jóváhagyásával – tavaly nemes kezdeményezést indított el - tudtuk meg Szabó Csaba kuratóriumi titkártól, gyűjteményvezetőtől. A hajdani ikervári uradalom legmagasabb pontján, a gróf Batthyány Lajos kegyurasága idején épült nyőgéri templomtoronyban október 6-án este 6 órakor 6 percen át szólnak a harangok, emlékeztetve az első felelős, független magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnöke kivégzésének napjára és órájára.

A nyőgéri Szent Imre templom.

A nyőgéri templom régi tornyát 1811-ben elbontották. Mintegy 72 szekérnyi építőanyagát gróf Batthyány Lajos apja saját céljaira felhasználta azzal, hogy visszaadja akkor, amikor a templomtornyot újjáépítik. Erre 1844-ben került sor, ekkor már Batthyány Lajos volt a kegyúr. Így feltehetően ez az egyetlen templomtorony az országban, amely Batthyány Lajos kegyurasága idején, annak hathatós közreműködésével épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!