Nyőgér

2016.11.08. 13:32

Megosztotta életét a szlovének és a magyarok között - Dr. Lenarsich Imrére emlékeztek

Nyőgér - Szentmisét tartottak, és emléktáblát avattak Nyőgérben dr. Lenarsich Imre halálának 50. évfordulóján.

Civil Tudósítónktól

Nyőgér (Civil/Szabó Csaba) - Szentmisét tartottak, és emléktáblát avattak Nyőgérben dr. Lenarsich Imre halálának 50. évfordulóján. „Felsőcsalogány szülötte, a nyőgéri plébániának 42 éven át volt plébánosa, egyházjogi doktor, címzetes esperes, az Actio Catholica Országos Elnökségének tanácsosa, elismert fotóművész emlékére. Hálából, amiért szeretett híveinek hitét hűségesen megőrizte” – olvasható az emléktáblán magyar és szlovén nyelven.Dr. Lenarsich Imrére, mint európai gondolkodásmódú, sokoldalúan művelt egyházjogászra, lelkipásztorra, elismert fotóművészre, publicistára hálával és megbecsüléssel emlékezik az utókor.

Balra, Orbán István kanonok

Emlékét őrzik lelkipásztori működésének állomáshelyei, Csendlak (Tišina), Muraszombat (Murska Sobota), Alsószölnök, Nyőgér, a róla elnevezett alapítvány és gyűjtemény, a vizlendvai (Sveti Jurij) Árpád-kori Szent György plébánia, ahol megkeresztelték és első szentmiseáldozatát bemutatta, valamint szülőfaluja, Felsőcsalogány (Gornji Šlaveči), ahol 2000 óta márványtábla emlékeztet a község hajdani neves szülöttére.Lelkipásztori teendői mellett is sokat tett a köz javára. Számos közéleti tisztséget töltött be, jelentős szerepet vállalt a község vezetésében, vallási, társadalmi és kulturális életében. Figyelme a társadalom minden rétegére, korosztályára kiterjedt. Mindemellett igazi pásztora volt híveinek.

Jožef Škalič polgármester (Kuzma) és Hirnök József a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke.
Díszőrséget áll: Takács Károly tűzoltó

Karizmatikus, szuggesztív egyénisége nagy hatással volt az emberekre. Szentbeszédeinek meggyőző ereje mély nyomot hagyott a lelkekben, melyet mi sem bizonyított jobban, mint híveinek hitbuzgósága. Lelkipásztori munkáját teljes odaadással, mély és igaz hittel, szívvel-lélekkel végezte. Dr. Lenarsich Imre a szlovén és a magyar nyelvet, kultúrát, gondolkodásmódot egyaránt jól ismerte, mindkettőt magáénak vallotta.

Orbán István kanonok (balra), Kondor János (jobbra)

Életét testvériesen megosztotta szlovének és magyarok között. 84 évet élt, 42 évet szlovén vidéken, szlovének között, élete másik 42 évét pedig magyar közegben töltötte, Nyőgér, Sótony, Bejcgyertyános esperes-plébánosaként. Szlovén és magyar híveinek is építtetett egy-egy templomot. Alsószölnöki plébánossága idején, 1923-ban Szakonyfaluban, nyőgéri szolgálata idején, 1938-ban pedig Bejcgyertyánoson.

Nagy Károly polgármester (Nyőgér) és Hirnök József a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke

Dr. Lenarsich Imre a XX. század legnehezebb évtizedeiben élt. Az első világháború idején, – még alsószölnöki éveiben – lengyel katonák pasztorizációját végezte. 1919-ben Szakonyfaluban a Szlovén Nemzeti Tanács Elnökévé választották. A magyar Tanácsköztársaság idején, az üldöztetés elől Grazba menekült. Pártoktól, ideológiáktól független volt, nem hajlott sem jobbra, sem balra. Hagyatéka közös kincsünk és örökségünk, és hogy az unokák öröksége is legyen, ezt szolgálja az emlékét ápoló Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti és Gyűjteményi Alapítvány.

Orbán István kanonok megáldja az emléktáblát. Díszőrséget áll: Nagy József tűzoltó

A most felavatott bronz domborművet Kondor János képzőművész, a Sárvári Nádasdy- vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója formázta meg. Az emléktáblát szentmisével egybekötött megemlékezést követően, dr. Lenarsich Imre szülőfalujának polgármestere, Jožef Škalič és Nagy Károly, Nyőgér polgármestere leplezte le a Szent Imre templom falán.

Pécz Eszter kuratóriumi tag és Szabó Csaba kuratóriumi elnök, koszorúznak
Fotó: Kondorné Bujtor Bernadett

Orbán István kanonok, a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan tagja, pápoci perjel, sárvári esperes-plébános áldotta meg, akit még dr. Veres András püspök úr kért fel arra, hogy őt az eseményen „helyettesítse”. Az avatóbeszédet Szabó Csaba, a Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti és Gyűjteményi Alapítvány kuratóriumának elnöke mondta.

Szabó Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!