Olaszfa

2015.05.16. 18:29

Mérföldkövek az egészségért – Rekreációs túraútvonalat avattak Olaszfán

Túraútvonallal bővült az olaszfai Kneipp-kínálat. Gyógynövények mentén járható be Olaszfa körül az erdő és az egykori szőlőhegy.

Bakos Ágnes

A nyolc kilométeres útvonalat fontos állomások jelölik: az első mindjárt a lélek gazdagításának helye, az olaszfai templom. Aztán a gyógynövényekre, a helyes táplálkozásra, a mozgásra és a víz gyógyító erejére is felhívja a figyelmet az útvonal.

„Nem csak a víz, a vizes kúrák és a taposók jelentik a Kneipp-gyógyászatot” – hangsúlyozta dr. Garda Károly, a Magyarországi Kneipp Szövetség elnöke.

Emlékeztetett, hogy 13 hegyháti települést vontak be a Kneipp-programba annak idején, aztán Olaszfa lett és maradt a központ a megyében és az országban. Most egy különleges térképen szerepel a kis Vas megyei falu: a „Mérföldkövek az egészségért” program egyik állomása. Németországban Berlin és Bad Wörishofen, Olaszországban Vahrn, Svájcban Wildhaus, Ausztriában Aflenz Kurort az egészséghálózat helyszíne – Magyarországon pedig Olaszfa.

Sebastian Kneipp, természetgyógyász születésnapjára időzítették a rekreációs túraútvonal avatóját, ahogy rendszeresen megünneplik a születésnapot a Kneipp-létesítményben. A rekreációs útvonalat részben az európai összefogásban, részben pedig az olaszfai önkormányzat közmunkaprogramjában valósították meg. A mozgás az egyik pillére a Kneipp-programnak, erre hív a túraútvonal, és egy régi hagyomány felélesztése is a cél – mondta Józsa Rita, az olaszfai Kneipp Vizesház háziasszonya. Szeretnék visszaállítani a szőlőhegy kirándulóhely jellegét. „Sok régi fénykép tanúskodik arról, hogy nagyszüleink, dédszüleink kedves vasárnapi szórakozó, kiránduló helye volt a szőlőhegy, ezt szeretnénk újra felfedezni és megmutatni a fiataloknak, gyerekeknek is” – hangsúlyozta Józsa Rita.

A turizmus fontos kitörési pont lehet Olaszfának – mondta Fekete Róbert, a település alpolgármestere. „A klasszikus falusi szállásadás ideje lejárt, más utakat kell keresni” – mondta Fekete Róbert. A Kneipp és az olasz kapcsolat lehet gyümölcsöző irány. Olaszok ugyanis már negyven házat birtokolnak Olaszfán. Mintegy háromszáz olasz turista tölti meg a falut nyaranta, de még hiányzik egy olasz/olaszfai étterem.

Az útvonalavató túrán gyógynövényszakértő kísérte a mintegy negyvenfős csapatot. Fülöp Zoltán okleveles biokertész, a zalaegerszegi EzerJóFű Porta vezetője mesélt fűről és fáról. Például a tejoltó galajról, ami -mint a nevében is benne van- annak idején a tej oltására szolgált, mára viszont nem maradt senki, aki ismerné a használatát.

A túraútvonal kiindulópontjára, a Kneipp Vizesházba nemcsak a vizes gyógyulás miatt érdemes betérni, hanem parajdi sószoba is szolgálja az egészséget és az agytorna is biztosított: a gyógy- és fűszernövények egy háromdimenziós malomtáblajátékot díszítenek és illatosítanak.

Nem csak víz a Kneipp-program, ezt bizonyítja Olaszfa. Az erdő, a templom, a kertek, a házak, a vizes egészségpont mind-mind kincs. Olaszfa kincse, Vas megye kincse – a mi kincsünk, és az olaszok kedvence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!