Olimpia

2010.01.18. 15:32

A két-három centiméteres hó nem okozott gondot a közlekedésben

Ismét havazás nehezítette a közlekedést a megyében vasárnap. A hó és a síkossá vált utak nem okoztak komolyabb fennakadást a közlekedésben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Vasárnap két-három centiméter hó hullott a megyében. Szakács Gábortól, a  Magyar Közút területi referensétől megtudtuk, hogy a havazás nem okozott  komolyabb fennakadást a közlekedésben. Az összes kezelésükbe tartozó főutat  végigsózták, az alsóbbrendű utakra pedig érdesítő anyag került.

Mintegy 290  tonna útszóró sót és 110 tonna zúzalékot szórtak az utakra megyeszerte a hét utolsó napján. A sószórás hatékonyságának javítására, a  kiszórt só tapadásának elősegítésére nedvesített technológiát alkalmaztak,  ehhez  15 ezer liter kalcium-klorid oldatot használtak fel. 

Hétfőn a főutak vizesek, sónedvesek, a mellékutak pedig helyenként havasak, síkosak  voltak. A területi referens hozzátette, hogy 27 munkagép és 90  ember dolgozott a megye közel 1500 kilométeres közúthálózatának a  síkosságmentesítésén.

A megyeszékhely közlekedésében sem okozott fennakadást a hétvégi havazás. Kiss Roland,  a Szova Zrt. köztisztasági részlegvezetője elmondta, a fő- és a tömegközlekedési útvonalakat kétszer kellett vasárnap  útszóró sóval csúszásmentesíteni.  A mellékutakra hétfőn zúzalék került, mivel a letaposott hó miatt meglehetősen síkossá váltak.  

A munkálatok  végére mindig a lakótelepi parkolók maradnak. Ha az időjárás nem enged, s a parkolók hosszabb ideig síkosak maradnak, akkor a Szova munkatársai ezekre a helyekre is zúzalékot szórnak.

Télen méterről méterre változhatnak az útviszonyok. Felüljárókon, hidakon, erdős szakaszokon mindig számítaniuk kell a sofőröknek csúszós-jeges útszakaszokra. A leghidegebb hónapokban különös veszélyt rejtenek a beláthatatlan útívek, ezért ezek előtt a vezetőknek nem árt lassítaniuk. Még a legtapasztaltabb vezetővel is előfordulhat, hogy út közben a hó fogságába kerül.

Amennyiben az autó  menthetetlenül  elakadt a hóban, semmiképpen ne hagyjuk az út szélén a járművet, telefonon próbáljunk meg segítséget kérni. Az utakon, az utak mellett hagyott autók  komoly akadályokat jelentenek a munkagépek számára.

Ha mégis úgy döntünk, hogy gyalog indulunk segítségért, jegyezzük meg, hol hagytuk az autót, s értesítsük erről a közút kezelőjét.  Amennyiben az autóban várunk segítségre, először szabadítsuk ki a kipufogót a hóból, fűtsük be az autót és takarózzunk be. A jármű a mostoha időjárási körülmények között is védelmet nyújt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!