Olimpia

2012.08.11. 09:55

Bronzérmes Douchev-Janics 200 méteren

London - A kajakos Douchev-Janics Natasa szoros csatában bronzérmet szerzett a szombati döntőben 200 méteren a londoni olimpián.

MTI

A Démász-Szeged 30 éves lapátforgatója csütörtökön ezüstérmes lett Kovács Katalinnal 500 méteren, majd pénteken favorithoz méltó magabiztossággal, elő- és középfutamát is megnyerve biztosította helyét a legjobb nyolc között a legrövidebb távon. Már akkor látszott ugyanakkor, hogy a fináléban nagyon nehéz dolga lesz, mivel ellenfelei is rendkívül gyorsak. A legjobb idővel az aktuális világbajnok új-zélandi Lisa Carrington került a fináléba, Douchev-Janicsé volt a második eredmény.

A döntőben rajtuk kívül az ukrán Inna Oszipenko-Radomska, a spanyol Teresa Portela Rivas, a brit Jess Walker, az orosz Natalja Lobova, a lengyel Marta Walczykiewicz és a portugál Teresa Portela készülődött a rajtra az Eton Dorney központban, ahol a tömött lelátókon ezúttal is rengeteg magyar foglalt helyet és hallatta a hangját. A drukkerek között ott volt Áder János köztársasági elnök, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és a kajak-kenu válogatott összes többi tagja is.

A rajt előtt szinte tapintani lehetett a feszültséget, a tribünön ülők visszafojtott lélegzettel várták a startot. Néhány pillanat után aztán kilőtt a mezőny, a magyar ezúttal közepesen rajtolt, féltávnál pedig Walczykiewicz vezetett. A hajrában aztán jött Carrington és Oszipenko-Radomska, és Douchev-Janics is egyre feljebb kapaszkodott, de végül a győzelemre nem volt esélye. Az arany az új-zélandié, az ezüst pedig az ukráné lett. A klasszis magyar versenyző így egy-egy ezüst-, illetve bronzéremmel távozhat a brit fővárosból.

A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics tavaly kislánya születése miatt nem indult a szegedi vb-n, előtte azonban 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben is megnyerte ezt a számot a világbajnokságon, idén júniusban pedig Európa-bajnok lett Zágrábban.

Douchev-Janics Natasa: "Amikor kimentem a pályára, nem éreztem magamban azt az erőt, amit szoktam. Lehet, hogy túl nagy volt a szél, és ez zavart. Nem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények fogadnak majd a pályán. Menet közben pedig, amikor éreztem, hogy nem megy úgy a hajó, a második helyben reménykedtem, de sajnos nem sikerült. Két éremmel térek haza, de sajnos a legfényesebb nélkül. Más biztosan örülne, hogy kétszer dobogóra állhat. Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól..."

Eredmények:
női K-1, 200 m, olimpiai bajnok:
   Lisa Carrington (Új-Zéland) 44.638
2. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna) 45.053
3. DOUCHEV-JANICS NATASA 45.128

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!