Olimpia

2012.11.21. 19:15

Dr. Hegedűs Csaba az aktív időskorról

Szombathely - Dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó szerint az aktív időskor titka az optimizmusban, a barátságok megtartó erejében rejlik. A sportember az idősek szabadegyetemén beszélt erről.

Kupi Györgyi

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat rendezvénysorozata az idén a tizedik évébe lépett. Az időskori aktivitás és a generációk szolidaritása európai évéhez igazodó programjuk vendége szerdán dr. Hegedűs Csaba Európa-, világ- és olimpiai bajnok volt, aki az időskori aktivitás és harmónia titkairól beszélt. Ha valaki arra számított, hogy életmódtanácsokat kap, az csalódhatott, Hegedűsben viszont nem. Horváth Zoltán szerkesztő-riporter azt kérdezte, hogy mi  a 64 éves Hegedűs fittségének és aktivitásának titka. A válasz egyszerű: mindenkit meg kell verni - persze csak az olimpián.






Dr. Hegedűs Csaba az idősek szabadegyetemén beszélt (Fotó: Szendi Péter)


A részletesebb válasz a sportoló és sportvezető életének történeteiből derült ki, a hallgatóság  - akik közül sokakat név szerint üdvözölt Hegedűs  - bőven hallhatott  sztorikat. A győzni akarás  segítette át a már olimpiai bajnokot egy  életveszélyes sérülés  következményén: háromszor hozták vissza az életbe. Mert - mint mondta - még volt dolga. A baleset is járt tanulsággal. Úgy látja, az ország kedvencét  - aki a lányoknál is sikert aratott, lakása, külföldi autója volt huszonnégy  évesen - ez a baleset terelte vissza arra az útra, amin járnia kellett. Az úton viszont nem volt soha egyedül, a régi barátok és a közös, fiatalkori álmok - mert az álmodozás is fontos -, a közös szellemi, lelki pálya egy életre szóló útravalót, megtartó erőt jelentenek.  Az út könnyű sem volt  bár sokan úgy vélték, neki igen   de lépésről, lépésre kellett előre haladnia, mindig az új célnak megfelelően. Azt is megtudtuk, hogy néha az ájulásig fáradt volt - ez még mérkőzésen is előfordult vele - de elve, hogy nem szabad leülni. Ő még most sem ül le. 

Hegedűs Csaba arról nem szólt, hogyan kellene élniük másoknak hatvan felett, csak arról, hogy hogyan  él ő. Így érzékeltette: a vizespohár számára sosem lesz félig üres, hanem mindig félig teli. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!