Olimpia

2016.08.08. 16:03

Sidi Péter ötödik légpuskában

Sidi Péter az ötödik helyen végzett légpuskában a riói olimpia hétfői versenynapján.

A Komárom Olympia SE 37 éves klasszisa a 60 lövéses alapversenyből fantasztikus utolsó lövéseivel került be a legjobb nyolc közé. A végletekig kiélezett alapverseny után azt nyilatkozta, hogy ez a döntős formátum szerencsejátéknak is beillik, de reméli, hogy most neki kedvez majd - az általa egyébként nem kedvelt - rendszer.


A finálét mindenki a nulláról kezdte. Az első három lövésre két és fél percük volt a versenyzőknek. Sidi 10,3-mal kezdett, majd 9,9-cel folytatta, s 10,6-tal zárt. A feszültség mindenkinek a teljesítményén meglátszott, sok volt a hiba, így Sidi a kilencese ellenére is holtversenyben vezetett ekkor. Az újabb hármas szériában 10,3 és 10,8 után 9,8-at talált, de még így is az első helyen volt, mindössze egy tizeddel. A hatodik lövés talán kicsit megzavarhatta a magyart, aki hetedikre 9,6, nyolcadikra pedig 9,2-et ért el. Ezzel egészen a hetedik helyig csúszott vissza, így ugyan folytathatta a versenyt - a nyolcadik kiesett -, ám nagy hátrányba került a legjobbakkal szemben.


A folytatásban két körönként búcsúzott egy-egy puskás, Sidi pedig láthatóan megtalálta a helyes irányt, 10,4-es és 10,5-ös lövésekkel a kieső hetedik pozícióból az ötödikre lépett fel, majd a 11. és 12. kísérlete 10,6 és 10,1 volt, s maradt ötödik. Ekkor biztossá vált, hogy karrierje legjobb olimpiai eredményét éri el, ugyanis korábban kétszer volt hatodik, ám az is valószínűnek tűnt, hogy az ötödiknél nem fog tudni előrébb lépni, mivel az ekkor negyedik Niccolo Campriani közel egy egész körrel volt előtte. Tizenharmadikra azonban az olasz nem lőtt jól, Sidi pedig 10,5-es eredményével négy tizedre megközelítette őt, s már nem tűnt elérhetetlennek a magyar számára, a 10,1-es 14. lövésével viszont az előzés elmaradt: Sidi Péter 142,7 körös eredményével, a finálé negyedik kiesőjeként az ötödik helyen zárt.


"Az alapversenyben nagyot küzdöttem, hogy döntőbe kerüljek, itt pedig leginkább arra kellett figyelnem, hogy lássam a céltáblát a fényviszonyok miatt" - mondta a finálét követően az MTI-nek Sidi Péter. - "Sajnos volt egy rossz lövésem, ami után már kapaszkodnom kellett. Az én szempontból se nem jó, se nem rossz ez az eredmény, a döntőbe jutással persze elégedett vagyok. Remélem, hogy a szövetségnek ez a két szerzett pont sokat fog jelenteni. Még van két számom, a fekvőre nem lehet ígérni, vagy tippelni, összetettben viszont fináléba szoktam kerülni a nemzetközi versenyeken, most is ezt szeretném. A célom, hogy érmet szerezzek itt."
A számot - melyben Péni István a 13. lett - Campriani, a kisöbű szabadpuska összetett verseny londoni bajnoka nyerte meg, miután az utolsó lövései nagyon pontosak voltak.

Eredmény:
férfi légpuska, olimpiai bajnok:

Niccolo Campriani (Olaszország) 206,1 kör
2. Szerhij Kulis (Ukrajna) 204,6
3. Vlagyimir Maszlenyikov (Oroszország) 184,2
...5. SIDI PÉTER 142,7
...13. PÉNI ISTVÁN 624 (alapverseny)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!