Olimpia

2009.11.13. 09:46

Ausztria: akár ötezer euró is lehet a büntetés

2008-ban új törvény lépett életbe Ausztriában. Ez előírja, hogy november elsejétől április 15-éig egész Ausztria területén kötelező a téli gumik használata a személyautók számára.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben indulhatunk útnak, ha  minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy  a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel.   A téli gumiknak leg-alább négy  milliméteres profillal kell rendelkezniük.  

Hólánc használata azonban csak akkor megengedett, ha az úttestet összefüggő, vagy jelentősebb mértékben nem megszakított hó- vagy jégréteg borítja, így a hólánc az úttestet nem károsítja. A szabályt megszegők 35 eurótól akár 5000 euróig terjedő bírságra számíthatnak. A legdrágább akkor lehet a kihágás, ha a téli gumik nélkül közlekedő a nem megfelelő gumik miatt akadályozza a forgalmat. A rendőrség razziaszerű ellenőrzést ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!