Hallgassa élőben!

Kitálal a legmenőbb sportolók dílere

Olimpia 2008 - A zona.hu oldalon a mexikói Angel Herediával készült beszélgetés megdöbbentő dolgokra derít fényt: a legnagyobb sportsztárok doppingdílere vall. Az éveken át bujkáló egykori atléta a Spiegelnek adott interjút.

Több mint negyven állandó ügyfele közül érdemes megemlíteni néhányat: Jamaicából Raymond Stewart, Beverly McDonald, Brandon Simpson. A Bahama-szigetekről Chandra Sturrup. Amerikából pedig Jerome Young, Antonio Pettigrew, Tim Montgomery, Duane Ross, Michelle Collins, Marion Jones, C. J. Hunter, Ramon Clay, Dennis Mitchell, Joshua J. Johnson, Randall Evans, Justin Gatlin vagy Maurice Greene.

– Megnézi a százméteres síkfutás pekingi döntőjét?

– Persze. De tiszta olimpiai győztest nem fogunk látni. Még csak tiszta résztvevőt sem.

– A nyolc futóból…

– …nyolc be lesz doppingolva.

– Ezt persze bizonyítani nem lehet.

– Mégis kétséget kizáróan így van. A 10,0 és a 9,7 másodperc között a dopping a különbség.

– A szerek képesek bárkiből világrekordert csinálni?

– Nem, ez tévhit. Valójában elképesztően keményen kell edzeni, nagyon tehetségesnek kell lenni, és szükség van egy edzőkből és segítőkből álló tökéletes csapatra is. És csak ezután teszik hozzá a legjobb doppingszerek a különbséget. Ez az egész egy kompozíció, egy szimfónia. Minden mindennel összefügg, és a szerek hosszú távon játszanak szerepet: segítenek abban, hogy ki tudd magad pihenni, hogy el tudd kerülni a leépülési fázisokat. Röplabdázni a strandon, az lehet, hogy egészséges – az élsport nem az. Szétrombolod a tested. Marion Jones például…

– …ötszörös érmes Sydney-ben…

– …olyan keményen edzett, hogy az páratlan. A szerek védték a sérülésektől. Aztán győzött, és begyűjtötte az érmeket.

– Büszke rá?

– Igen, persze, még mindig. Hatalmas teljesítmény marad, és ne gondolják, hogy Marion vetélytársai szerencsétlen becsapottak voltak.

– Nem amerikai problémáról van szó?

– Micsoda? Minden ország, minden szövetség, minden élsportoló érintett, és a felelősök közé tartoznak a nagy cipőgyártók is, a Nike, az Adidas. Ismerek sportolókat, akik rekordokat futottak, egy évvel később megsérültek, és jött a telefon: ötven százalékot leveszünk a szponzori pénzedből. Mit gondolnak, mit tesznek ilyenkor ezek a sportolók?

– Magyarázza el, ön mit tett az ügyfeleinek?

– A sportolók állandóan pletykákat hallanak, és aggódnak: a konkurenciának más trükkjei vannak, hogy elkaphatják őket, ha utaznak. Nem szabad hibázni, mert egy hiba karriereket tesz tönkre.

– Tehát a sportolók terapeutája lett doppingügyekben?

– Inkább edzőjük. Együtt találtuk ki, melyikük szervezetének mi a jó, és hogy milyen lebomlási időkkel kell számolni. Javaslatokat készítettem koktélokra és kúrákra, attól függően, hogy a sportoló mennyi pénzt szánt rá. Utcai doppingszerek olcsón, dizájnerszerek néhány tízezer dollárért.

– Marion Jonesnál?

– Nála a pihenőfázisok voltak a kritikusak. Versenyről versenyre ment 2000-ben, szüksége volt pihenésre. Kapott EPO-t, növekedési hormont, adrenalininjekciókat, inzulint. Az inzulin edzés után segít a fehérjeitalokkal együtt, mert gyorsabban szállítja a fehérjét és az ásványi anyagokat a sejtekhez.

– Jones félt az injekcióktól.

– Igen, ezért kevert össze három alkotóelemet egy injekcióba az akkori férje, C. J. Hunter és az edzője, Trevor Graham. Pedig nem ajánlottam nekik, szerintem kockázatos volt.

– Milyen kapcsolat fűzte a sportolóihoz?

– Üzleti. Határértékekről és adagolásokról volt szó. Marionnal ritkán beszéltem. Az edzőjén keresztül futott a dolog.

– Létezik a doppingolásnak ritmusa?

– Igen, amikor a szezon véget ér, októberben, várunk pár hetet, hogy a szervezet kitisztuljon. Aztán novemberben bepakoljuk a növekedési hormont és az EPO-t, majd hetente kétszer átvizsgáljuk a szervezetet, nehogy csomók képződjenek a vérben. Plusz jönnek a tesztoszteronlöketek. Ez az első program nyolc-tíz hétig tart, aztán szünet.

– Ekkor rögzítik a szezon céljait?

– Igen, ez a sportolótól függ. Néhányan áprilisban akarnak jó időt futni, hogy szerződéseket kapjanak a legnagyobb versenyekre, másoknak csak a válogatók járnak a fejükben, az amerikai kvalifikációs versenyek a világbajnokságokra, s vannak, akiknek a céljuk az olimpia. Aztán beindítjuk a kijelölt célhoz igazított visszaszámlálást, és elkezdődik a következő ciklus. Ismernem kell jól a sportolóimat, és tudnom kell, hol melyik szövetség milyen módszerekkel tesztel.

– Honnan lehet ezt tudni?

– Éberség. Informátorok.

– Annak idején maga is jó diszkoszvető volt. Miért kezdett el doppingolni?

– Amiért minden sportoló: mert mások is doppingolnak. Hirtelen olyan fiatalok, akiket addig megvertem, tíz méterrel nagyobbakat dobtak. Aztán megsérültem, de szerettem volna mégis bekerülni az olimpiai csapatba. A dopping azzá vált számomra, ami a legtöbb sportolónak: a sport része. Ha ma 12 órát edzel, az edződ holnap megint 12 órát vár tőled. Doppingolsz, mert ez másképp nem megy. Én mindent elolvastam, ami csak elérhető volt, beszéltem más sportolókkal, és hamarosan elterjedt, Angel jól kiismeri magát ezekben az ügyekben. Először csak tanácsért jöttek hozzám. Így kezdődött, aztán Trevor Graham edző megkérdezte, tudnék-e neki segíteni.

– Mi tette önt alkalmassá arra, hogy a világ legjobb sportolóinak doppingdílere legyen?

– Az édesapám kémiaprofesszor, imádom a kémiát. És sportoló voltam. Megszállottan megtanultam mindent. Igazi élvezetté vált: a legjobbakkal dolgozhattam, és még jobbakká tehettem őket. Egy példa. Mindenki az EPO-ról beszél. Divatos. De az EPO vas nélkül csak félig működik olyan jól. Vannak olyan oxigénhordozók, amelyek felturbózzák az EPO-t. Az én szeremet EPO-sokszorosítónak nevezem, s ha beinjekciózom, megtízszerezem az EPO hatását.

– Vannak más titkai?

– Ó, persze. Vannak tabletták a vesének, amelyek a szteroidok maradványait blokkolják: ha a sportolók vizeletmintát adnak, ezek a maradványok nem választódnak ki, így a tesztjük negatív marad. Vagy létezik egy enzim, amely lassan fal fel fehérjéket. Az EPO proteinstruktúrákból áll, így aztán ez az enzim gondoskodik arról, hogy egy versenyző B próbája egészen más eredményeket mutasson, mint az A próba. Aztán akadnak anyagok, amelyeket pár órával a verseny előtt kell bevenni, és megakadályozza az izmok elsavasodását. Az EPO-val együtt valóságos csodát művelnek. Húszféle doppingszerem van, amelyek még mindig kimutathatatlanok az ellenőrzéseknél.

Létezik valamiféle sablon?

– Igen. Mindig több dolgot kombináltam. Volt például egy szerem, Actovison, amelyik a vérellátást javította – nem kimutatható. Ehhez jöttek a növekedési faktorok: az IGF–1 és IGF–2. És az EPO. Az EPO megnöveli a vörös vértestek számát és így az oxigéntranszportot. Minden sportoló számára ez a kulcs. A sportoló gyorsan akar regenerálódni, a terhelés szintjét magasan szeretné tartani, állandó teljesítményt akar nyújtani.

– Még egyszer: állandó teljesítmény világszínvonalon dopping nélkül elképzelhetetlen?

– Igen. 44 másodperc 400 méteren? Elképzelhetetlen. 71 méter a diszkosszal? Kizárt. Előfordulhat, hogy valaki egyszer hátszéllel 9,8 másodperc alatt futja a százat. De tízszer egy évben tíz alatt esőben és hőségben? Csak doppinggal.

– Tesztoszteron, növekedési hormon, EPO, ez volt a kombinációja?

– Igen, egyéni változatokkal. És így csodálatos dolgok válnak lehetővé. Jerome Young 2002-ben a harmincnyolcadik volt a 400 méteres világranglistán, aztán elkezdtünk együtt dolgozni, és 2003-ban majdnem minden nagy versenyt megnyert.

– Hogyan fizették önt?

– Éves honoráriumot kaptam. Nagy eredményeknél 40 ezer dolláros bónusszal.

– Az atlétái 26 olimpiai érmet nyertek. Mennyi pénzt keresett?

– Számoljunk úgy, hogy 16-18 eredményes sportoló egy évben, és 15-20 ezer dollár sportolónként. Jó életem volt.

– De nem volt rossz az, hogy a sportvilág árnyékában kellett élnie, ahol senki nem láthatta?

– Nem, bár ritkán mentem el a nagy versenyekre, ez csak a féltékenység miatt volt. Az amerikaiak nem akarták, hogy a jamaicaiakkal dolgozzak, és viszont. De árnyék? Nem. Ez az egész egy lánc volt, a sportolóktól az ügynökön át a szponzorokig, én ennek voltam a része, és mindenki tudta, hogyan játsszák ezt a játékot. És mindenki így akarta, mert így gazdagodtak meg belőle.

– Maurice Greene? A százas szupersztár az olimpiai mozgalom egyik példaképe, esküszik rá, hogy tiszta.

– Hazugság. 2003-ban és 2004-ben együtt dolgoztunk.

– Vannak bizonyítékai?

– Igen, például egy tízezer dolláros átutalás.

– Greene azt állítja, barátoknak adott pénzt. Mit kapott öntől?

– IGF–1-et és IGF–2-t, EPO-t és ATP-t, vagyis adenozintrifoszfátot, ami erősíti az izom-összehúzódást.

– Kimutathatatlan?

– Kimutathatatlan. Használtunk krémeket is, amelyek nem hagynak nyomot maguk után, és lényegesen emelik a sportolók tesztoszteronszintjét.

– A sport minden szintjén doppingolnak?

– Igen, csak a dopping minősége különbözik. A szegények egyszerű szteroidokat vesznek, és reménykednek, hogy nem ellenőrzik őket. Ha a sztárok közé tartozol, havi ötvenezer dollárt keresel, ehhez jönnek még a fellépőpénzek, a cipőszerződések. Befektetsz százezer dollárt, és én építek neked egy kimutathatatlan dizájnerszert.

– Magyarázza el, mik ezek!

– A dizájnerdoppingok több olyan szerből állnak össze, amelyek a kívánt reakciót idézik elő. És aztán megváltoztatok bennük egy-két molekulát a lánc végén, így az egész nem akad fenn a tesztelések szűrőjén.

– Az ellenőrök vadászata a sportolókra…

– … maga is sport. Versenyfutás. Egy-két évvel előrébb kell lennünk. Tudnunk kell, melyik gyógyszer hol tart a kutatásban, állatkísérletekben, hogyan tudjuk beszerezni. És ismernünk kell az ellenőrök módszereit.

– Megnyerhetik az ellenőrök ezt a versenyt?

– Elméletileg igen. Ha minden szövetség, szponzor, menedzser, sportoló és edző összefog, és minden pénzt bevetnek, és minden sportolót hetente kétszer ellenőriznek, csak akkor. Ami most folyik, nevetséges. Alibi. A pénzt megspórolhatnák, adják nekem, és szétosztom a mexikói árvák között!

– Az elképzelés, hogy a sport tiszta verseny, rögzített szabályok között, a valóságban már rég halott?

– Persze. A nagy sporteseményeken ötezer dollárt kap az, aki a nyolcadik lesz. Az első százezret. Ezen elgondolkodik a sportoló, és azt mondja, hogy amúgy is mindenki doppingol, amiben igaza is van. Azt gondolják, hogy egy sportoló ideákról és erkölcsről elmélkedik? A tiszta csúcsteljesítmények mesék, barátaim.

– Tulajdonképpen a doppingszerek engedélyezése mellett érvel?

– Nem, de azt gondolom, hogy az EPO-t, az IGF-et és a tesztoszteront engedélyeznünk kellene, aztán az adrenalint és az epitesztoszteront, vagyis azokat az anyagokat, amelyeket a szervezetünk maga is előállít – gyakorlati okokból is, hiszen az üldözése lehetetlen, de a sportszerűség szempontjából is.

– Sportszerűségből? Komolyan beszél?

– Bizony, vegyük csak a legnépszerűbb szert, az EPO-t: megváltoztatja a hemoglobinszintet, márpedig az embereknek különböző a hemoglobinszintjük. Az engedélyezés tehát éppen azt az egyenlőséget és igazságosságot valósítaná meg, amit állítólag mindenki akar. Hiszen genetikai különbségek vannak sportolók között.

– Az, hogy élőlények különböznek, természetes. Minden sportolót egyenlővé akar tenni a doppinggal?

– Az átlagos sportolónak egy milliliter vérében három nanogramm tesztoszteron van, a sprinter Tim Montgomerynek is három nanogrammja van, Maurice Greene-nek viszont kilenc. Mit tehet Tim? Nem a dopping igazságtalan, hanem a természet.

– Tiltana azért valamit?

– Minden mást, mindent, ami veszélyes lehet. Amfetamin? Betiltani. Szteroidok? Betiltani.

– Léteznek még tiszta sportágak?

– Az atlétika, az úszás, a sífutás, a kerékpár menthetetlen. A golf? Az sem tiszta. Foci? Focisták jönnek hozzám, és mondják, hogy vonaltól vonalig kell rohangálniuk anélkül, hogy elfáradnának, háromnaponta pedig játszaniuk. A kosarasok zsírégetőket szednek, amfetamint, efedrint. Baseball? Haha. Szteroid az előkészületeknél, amfetamin a meccsen. Még az íjászok is szednek nyugtatókat, hogy a karjuk ne remegjen. Mindenki doppingol.

– Mit csinál most, miből él?

– Még van egy kis pénzem. Újra tanulok, gyógyszerész akarok lenni. Persze nem tudom, vád alá helyeznek-e majd, vagy mi lesz velem. De Jerome Younghoz képest azért egész jól megy nekem.

– Miért, mit csinál a 2003-as világbajnok?

– 31 éves, és egy teherautóval kenyeret szállít. Azt mondják, megszegte a sport szabályait. De ez nem igaz, éppen hogy ezeket a szabályokat követte.

Köztük volt Jamaicából Raymond Stewart, Beverly McDonald, Brandon Simpson. A Bahama-szigetekről Chandra Sturrup. Amerikából pedig Jerome Young, Antonio Pettigrew, Tim Montgomery, Duane Ross, Michelle Collins, Marion Jones, C. J. Hunter, Ramon Clay, Dennis Mitchell, Joshua J. Johnson, Randall Evans, Justin Gatlin vagy Maurice Greene.

A fentiek közül egyesek bevallották, hogy doppingoltak, mások tagadják.

Marion Jones például – a százméteres síkfutás győztese Sydney-ben – márciusban kezdte meg féléves börtönbüntetését, miután 2000-ig visszamenőleg minden érmétől megfosztották. Az edző, Trevor Graham még várja, mekkora büntetést szabnak ki rá, mindenesetre minden amerikai sportlétesítményből kitiltották, a Nike is felbontotta vele a szerződését. A Sydney-ben 4×400-on győztes egész amerikai váltót megfosztották a bajnoki címétől.

EPO: az állóképesség lényegében az oxigénfelvételtől függ. Az erythropoetin (EPO) hormon, amely a vörös vértestek termelését serkenti. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már több mint 12 éve tiltja a használatát. 1983 óta lehet szintetikusan is előállítani, eredetileg vesebetegeknek fejlesztették ki, hogy a vérszegénységüket kezeljék.

HGH: human growth hormone, azaz emberi növekedési hormon, a törpenövekedés ellen kezdték először alkalmazni. Egy egész sor enzim, hormon és más növekedési faktor termelését emeli, utóbbiak között a legfontosabb az IGF (Insulin-like Growth Factor vagyis inzulinszerű növekedési faktor). A HGH nemcsak az izmokat, hanem a csontokat is növeli, így lesznek a szedésének következményei a hosszú végtagok, a megváltozott fej és a hatalmas kezek.

Anabolikus szteroidok: a férfi nemi hormon, a tesztoszteron leszármazottai. Ezeknek az anabolikus szteroidoknak vagy növekedési hormonoknak nemcsak izomnövelő, hanem elférfiasító hatásuk is van.

Stimulálószerek: olyan anyagok, amelyek élénkítően hatnak a szervezetre, a központi idegrendszer aktivitását javítják. Ajzószerként közvetlenül a verseny előtt vagy alatt használják őket, mert növelik a kockázatvállalási hajlandóságot, a motorikus aktivitást, elűzik a fáradtságot, alkalmazásuk azzal jár, hogy a sportoló nem érzékeli természetes teljesítőképességének a határát. A legismertebb stimulánsok az amfetaminok, a kokain, az efedrin és a koffein (az utóbbi csak nagy adagban tiltott). Sok stimulánsnál a rendszeres fogyasztás függőséget okozhat. Már 1967 óta a tiltólistán vannak, miután előzőleg számos halálesetet lehetett visszavezetni használatukra.

Narkotikumok: kábítószereket, például morfint használnak, hogy elnyomják a nagy teljesítménynél fellépő fájdalmakat – például maratonfutásnál. Itt is fennáll a függőség veszélye.

Forrás: zona.hu és Der Spiegel


nehéz felismerni
A láthatatlan betegség: rejtélyes kórral küzd egy magyar nő
koronavírus / 7 perce
Ritka, hogy az egyeztetett vakcinát nem adhatják be
Ritkán fordul elő olyan eset az oltópontokon, hogy az ott dolgozó orvos döntése alapján valaki nem veheti fel azt a koronavírus elleni vakcinát, amiért a háziorvosa beküldte. Ilyenkor jogosult marad az oltásra, de újra a háziorvoshoz kell fordulnia.
Gyász
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy ÓDOR GYULÁNÉ szül. Musatics Klára életének 81. évében elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2021. április 14-én, szerdán, a 14 órai szentmisét követően lesz Rábapatyon, az alsópatyi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH GÁBOR életének 79. évében elhunyt. Temetése 2021. 04. 14-én 11 órakor lesz a bucsui temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Lelked remélem békére talált, S te már a mennyből vigyázol majd Ránk. Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön-örökké emlékezünk!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS MIHÁLYNÉ szül. Kovács Ágota életének 74. évében váratlanul elhunyt. 2021. április 15-én a szombathelyi-szőlősi Jézus Szíve-templomban 10 órakor lesz a gyászmise. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2021. április 15-én 11 órakor lesz Szombathelyen, a Jáki úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára egy szál virággal elkísérik és gyászunkban személyes részvétnyilvánítás nélkül osztoznak. Gyászolják: gyermekei, szerető testvére, unokái, dédunokája, rokonai és ismerősei
Fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető feleség, drága jó édesanya, testvér és rokon SODORITS JÁNOSNÉ szül. Tóth Erzsébet életének 67. évében megpihent. Hamvainak temetése április 15-én, csütörtökön 17 órakor lesz Gencsapáti-alsó temetőjében. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
„Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS JÓZSEF nyug. rendőr főtörzszászlós életének 90. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után, csendesen megpihent. Temetése április 13-án, kedden 15 órakor lesz a kisunyomi temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
„Ó, a sír sok mindent elfed: Bút, örömet, fényt,szerelmet; De ki gyermekét szerette Gondját sír el nem temette." (Gyulai Pál) A gyászoló család fájdalommal tudatja, hogy Tóth Zoltánné szül. Rozmán Monika életének 81. évében elhunyt. Örök nyugalomba helyezése április 13-án, kedden, 14.15 órai gyászmisét követően, 15 órakor lesz a bői temetőben. Hálás köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk. hogy KOZMA IMRÉNÉ szül. Mulczet Elvira életének 88. évében, 2021. 04. 03-án elhunyt. Temetése 2021. 04. 13-án 15.30-kor lesz a rönöki temetőben. A gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HALÁSZ JÁNOSNÉ szül. Fehér Lenke életének 84. évében örökre megpihent. Temetése 2021. április 13-án, kedden 14 órakor lesz a tompaládonyi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! Szerető családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagypapa EGYED JÓZSEF életének 80. évében örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2021. április 15-én, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban 8 órakor tartandó gyászmisét követően, 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Tisztelettel kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HALÁSZ SÁNDOR életének 79. évében örökre megpihent. Temetése 2021. április 12-én 11-kor lesz a tompaládonyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DONCSECS KÁROLY életének 66. évében csendesen elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. április 14-én 14 óra 30 perckor Szombathelyen, a Fatimai Segítő Szűz Mária-templomban gyászmisével búcsúzunk. Hamvainak elhelyezése a templom urnatemetőjében történik. Tisztelettel köszönjük mindazoknak, akik megjelenésükkel kegyeletüket kifejezik. A gyászoló család
„Csillag volt, mert szívből szeretett, Mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben él és örökké ott marad." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BORCSÁNYI LAJOS életének 77. évében elhunyt. Lelki üdvéért a gyászmise 2021. április 14-én, szerdán 14.30-kor lesz a tanakajdi templomban. Földi maradványait a szentmisét követően szűk családi körben helyezzük végső nyugalomra a kajdi temetőben. Szerető hitvese és a gyászoló család
„Hiányod megszokni nem lehet, Csak letörölni az érted hulló könnyeket." Fájó szívvel emlékezünk BABÓCS ISTVÁN halálának 1. évfordulóján. Szerettei, Szombathely, Alsószölnök, Pósfa, Sorkifalud
„Úgy mentél el, mint a madár, Elbúcsúzni sem tudtál. Tiéd a csend és a nyugalom, Te voltál a jóság és a szeretet, Téged elfeledni nem lehet." Szomorú szívvel emlékezünk RIGLER GÁBOR halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
„Elmentél, pedig sok dolgod lett volna még, Megtölteni szépséggel családod életét. Elmentél és veled együtt eltűnt a remény, De lelkünk egy darabja utadon elkísér. Veled vagyunk most is, Te pedig velünk vagy, Mert szeretetünk irántad oly végtelen nagy." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy SZENTELEKI NORBERTNÉ szül. Sziklai Zsuzsanna a Szombathelyi Törvényszék dolgozója 42 évesen itt hagyott bennünket. Végső nyugalomra helyezése április 13-án, kedden, a 13.30 órai gyászmisét követően, 14.15-kor lesz a bozsoki temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
„Megpihent a dolgos, jó apai szív Áldás és hála övezi a sírt, Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, Bánatos családodnak most az őrangyala” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy NIKLI ISTVÁN életének 72. évében, 2021. március 29-én örökre megpihent. Szentmise lelki üdvéért 2021. április 14-én 13.30-kor a szombathelyi szalézi templomban lesz. Örök nyugalomra helyezése 2021. április 14-én 14.45-kor a szombathelyi Jáki úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban bármely módon osztoznak. Tisztelettel kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
„Angyalaid vezessenek tovább az utadon, Legyen lelkednek örök béke és nyugalom!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓNÉ NAGY KLÁRA életének 88. évében megpihent. Hamvait szűk családi körben örök nyugalomra helyeztük a Bárdosi temetőben. Köszönet a dialízisközpont és az acsádi Idősek Otthona munkatársainak. Gyászoló család
„Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Emlékezzünk FARKAS IMRE halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
„Egy szál virág, egy gyertyaláng, Egy fénykép, amin mosolyogsz ránk. Emléked örökké itt van velünk, Amíg élünk, te itt élsz velünk." Szívünk örök fájdalmával emlékezünk NÉMETH ISTVÁN halálának 15. évfordulóján. Szerető családja
„Nem vagyok messze, ne gondold. Az út másik oldalán vagyok, lásd, jól van minden. Meg fogod találni a lelkemet, és benne Egész letisztult szép gyöngéd szeretetemet." (Hippói Szent Ágoston) Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS GÁSPÁR aranydiplomás pedagógus, nyugalmazott középiskolai tanár életének 76. évében, 2021. március 27-én elhunyt. Temetése 2021. április 12-én, hétfőn 13 órakor a kemenesszentmártoni temetőben lesz. Előtte gyászmise 12 óra 30 perckor a kemenesszentmártoni templomban lesz. A gyászoló család.
a szabadság útján / 18 perce
Kormányszóvivő: Magyarország oltásbajnok
Gyász / 24 perce
Elhunyt dr. Erdősi László
vaol.hu
benes-dekrétumok / 28 perce
A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékezik az ország
Útfelújítás nyolc helyszínen / 30 perce
Március elejétől munkagépek költöztek Kőszegre
Tóth Kata
Magyar falu program / 41 perce
Indul a kistelepülési boltfejlesztés
más úton / 42 perce
Novák Katalin: 3 főbűnt nem tudnak nekünk megbocsátani a néppártban