Olimpia

2009.11.13. 09:43

Milyen időjárás vár ránk télen?

Erős havazás, enyhe téli napok, kemény fagyok vagy állandó eső? Még nem tudjuk, milyen tél vár ránk. Az előrejelzések szerint az átlagnál csapadékosabb és enyhébb lesz a tél.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Milyen időjárás lesz holnap,  a jövő héten, a jövő hónapban    tesszük fel gyakran a kérdést. A meteorológusok meghatározott időközönként  elkészítik az előrejelzési modelleket, de azt tudni kell, hogy a hosszabb távú előrejelzéseknek  kisebb  a  megbízhatósági mutatójuk. 

-  Vannak, akik azt állítják, hogy hosszú távon az időjárás  előrejelezhetetlen,  úgy gondolom, hogy van ebben  igazság   - hangsúlyozza  Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyi Főállomásának vezetője.    -  Azonban  a meteorológia célja többek között az, hogy minél hosszabb időre minél  pontosabb prognózist adjon.  A legutóbb készült hosszú távú előrejelzések az átlagosnál csapadékosabb, és valamivel enyhébb telet várnak. Persze nem zárhatók ki az  időnkénti  erős lehűlések és   az átlagos hőmérsékleti  értékek sem. 
 
- A  telet nem szabad félvállról venni   - vallja Pétervári Tibor - , mivel  rengeteg meglepetést tartogathat.   - Télen, főleg sok csapadék esetén gyakori a  köd, ez rontja   a látási és fényviszonyokat, némely embernél pedig a közérzetet és a  hangulatot is.

Az észlelő leszögezi, ha a köd nulla fok alatti  hőmérséklettel párosul,  több esetben ónos ködszitálásra, zúzmaralerakódásra számíthatunk.  Különösen veszélyes az ónos ködszitálás, hiszen tizedmilliméteres  síkjégbevonatot képez az utakon, csúszóssá téve a felületüket. Az ónos ködszitálásnál még veszélyesebb  az ónos eső. Hideg  periódust felváltó enyhüléskor gyakran hullik. Az eső  azonnal odafagy  a  fákra, az úttestre. Ebből akár centiméteres jégpáncél is képződhet.   Vas  megyében az átlagosnál gyakoribb a hófúvás, amely esetenként napokra megbéníthatja a megye közúti  forgalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!