Olimpia

2009.12.20. 15:55

Mínusz 18,3 Celsiust mértek vasárnap reggel Szombathelyen

Szombaton délelőtt erős havazás kezdődött a megyében, estig 10-15 centiméter vastag hó hullott. Az utak takarítását a kemény mínuszok is nehezítették. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 71 hótolója takarította folyamatosan az utakat a hét végén.

Varga Nóra

Szakács Gábor, a Magyar Közút területi referense elmondta, hogy 10-15 centiméter hó hullott a megyében, a havazáshoz mínusz nyolc fokos hideg is társult. Ezen a hőmérsékleten a só olvasztó hatása már nem érvényesül, ezért zúzalékot is  szórtak ki a jeges szakaszokra. Elsősorban az emelkedőkben, kanyarokban volt  szükség az érdesítésre. A hóeséssel egyidőben 26 szórógép indult el az utak tisztítására, délután a társaság 45 bérelt szórógépet is bevetett.

Szombaton egész éjszaka a közút saját- és bérgépei is dolgoztak. A hajnali órákra minden alsóbbrendű útra is eljutottak. A főutak burkolata keréknyomokban latyakos, a kezelésükbe  tartozó  alsóbbrendű utak havasak, nagyon síkosak.

Szombaton délután a 86-os főút Zala megyei szakaszán Zalalövő környékén, valamint a 76-os főut csomópontjánál lévő emelkedőn több kamion keresztbe fordult, árokba csúszott, ezért a rendőrség a kamionforgalmat leállította, lezárták a 86-os főutat. A kamionokat a rendőrség  a 86-os és 76-os út csomópontjánál lévő kamionparkolóba  irányította. Délután fél négyre sikerült az utat járhatóvá tenni. A 76-os  úton Katafánál és a 74-es főúton a vasvári emelkedőnél is gondot okozott a síkos út. Vasárnap napközben 15 gép járta a megye útjait.
 
A megyeszékhelyen 9 centiméter hó hullott, vasárnap délután 15 gép tisztította Szombathely 500 utcáját.

Kiss Rolandtól, a Szova Zrt. köztisztasági részlegvezetőjétől megtudtuk, a fő közlekedési útvonalak, a tömegközlekedési útvonalak burkolata sónedves, hókásás. A mellékutak fehérek, zúzalékkal szórják őket. A közterületi járdákat és a buszmegállókat a főútvonalak érdesítésével egyidőben kezdték el  tisztítani. 

Papp László, a Vasi Volán Zrt.  vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős fennakadást ezidáig a rendkívüli időjárás nem okozott a buszközlekedésben. Szombaton a Pécsre közlekedő járat mintegy másfél órát késett, vasárnap  Jánosházánál csúszott árokba egy autóbusz, amely a szembe jövő autónak próbált segíteni, lehúzódott, hogy az autós ki tudja kerülni.
 
A vonatközlekedésben is okozott a téli időjárás fennakadásokat a hét végén. A hóátfúvás és a váltók takarítása késleltette a járatokat. A Szombathelyről induló vonatok időben elhagyták az állomást, viszont több járat is több tízperces késéssel érkezett a megyeszékhelyre. 
 
Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyi Főállomásának vezetője hangsúlyozta, a havazás előtti éjjelen  mínusz 11 fokos minimumot regisztrált az állomáson. Szombaton délután elég gyakran megélénkült főleg a megyeszékhely környékén és a megye északi felében az északi, észak-keleti szél, ami hordta a havat.  

A szombathelyi főállomáson mínusz 18,2 fokos minimumot mért Pétervári Tibor vasárnap reggel hét óra környékén, de órákon át mínusz 15 fok alatt maradt a hőmérséklet és napközben sem emelkedett mínusz kilenc fok fölé. Ezek az értékek igen ritkán fordulnak elő decemberben.

A huszadik század leghidegebb decembere 1963-ban volt, akkor 24-én reggel -18,3 fokot mértek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!