Olimpia

2016.08.08. 19:45

Negyedik és ötödik hely - Az úszó Kapás Boglárka és a sportlövő Sidi Péter a pontszerző

Két pontszerző helyezéssel bővült hétfőn estére a magyar csapat eredménylistája: az úszó Kapás Boglárka 400 m gyorson negyedik, a sportlövő Sidi Péter légpuskában ötödik lett.

Horváth Erika

A vasárnapi lapzártánkat követő, hétfő hajnalra is átcsúszott magyar érdekeltségű versenyek közül az úszóké kívánkozik az élre. Az egyetlen magyar vonatkozású döntőben, a női 400 m gyorson a szám Európa-bajnoka, Kapás Boglárka féltávig az ötödik helyen úszott, majd feljött a negyedikre, és bár a finisben nagyon megszorongatta, nem tudta beérni a harmadik helyen célba érő amerikai Leah Smith-t. Kapás 4:02,37 perces országos csúccsal lett negyedik - ő a magyar csapat harmadik pontszerzője a két olimpia bajnok, a párbajtőröző Szász Emese és az úszó Hosszú Katinka mellett.

A számot a 19 éves amerikai Katie Ledecky nyerte meg hatalmas, 3:56,46-os világcsúccsal. (Saját, két évvel ezelőtti, 3:58,37-os rekordját adta át a múltnak). Hétfőn hajnalban még két magyar úszott: a férfi 200 m gyors elődöntőjében Kozma Dominik 1:47,53-dal futamában hetedik, összesítésben 15. lett. Hosszú Katinka viszont második riói döntőjébe is bejutott, miután 100 m háton a második legjobb időt (58,94) úszta az elődöntőben. A finálét magyar idő szerint kedden hajnalban rendezték.

Kapás Boglárka nem sokkal maradt le a bronzról, negyedik lett 400 m gyorson. Csütörtökön 800-on próbálkozik
Fotó: MTI/Kovács tamás

Más babér nem is termett a magyaroknak augusztus 7-én. Ami a többi úszó eredményét illeti: a 4x100-as férfi gyorsváltó (Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián, Holoda Péter) országos csúccsal 12., 200 méter gyorson Kozma Dominik 15., Bernek Péter pedig 37. lett, 100 méter mellen Sztankovics Anna 24., 100 méter háton Balog Gábor 25. helyen végzett. Asztaliteniszben Pattantyús Ádám és Lovas Petra után Póta Georgina is búcsúzott - a 16 közé jutásért a hongkongi Tu Hoj-kemtől kapott ki 4-2-re. Nincs már magyar teniszező sem versenyben; Babos Tímea egyesbeli veresége után a Babos-Jani Réka-Luca női duó is az első fordulóban búcsúzott, a Mitu-Olaru román kettős 6:3, 6:4-re verte őket. A 16 éves újonc tornásznak, Kovács Zsófiának sem az egyéni összetettbeli (54,598), sem az egyes szereken elért pontszámai nem voltak elegendőek a döntőkhöz. Összetettben a 33., talajon a 64., ugráson a 13., felemás korláton a 24., gerendán a 72. helyen zárt. Egy mérkőzés jutott Rióban a 69-kg-os ökölvívó Bacskai Balázsnak. Egyhangú pontozással (3-0) búcsúztatta a francia Souleymane Cissokho.

Hétfőn hat sportágban 16 egyéni magyar sportoló szerepelt, illetve lejátszotta második csoportmeccsét a férfi vízilabda-válogatottunk.

Bacskaival ellentétben a 75 kilós Harcsa Zoltánnak sikerült nyolcaddöntőbe jutnia, megosztott pontozással (2-1) lépett túl a türkmén Arslambek Achilovon. Harcsára a 16 között a kubai világbajnok, a súlycsoport első kiemeltje, Arslen Lopez vár, akivel pénteken küzdhet majd meg. Az egyetlen magyar női kardvívó, Máton Anna a 10. helyen fejezte be első olimpiáját. A venezuelai Alejandra Benitez Romero legyőzése (15-14) után a nyolcaddöntőben a francia Manon Brunet búcsúztatta (12-15).

Sidi Péter a sportlövők első pontszerzője - légpuskával ötödik lett
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Már a sportlövőknek is van pontszerzője: Sidi Péter a légpuskában az ötödik helyen végzett. A 37 éves Sidi a 60 lövéses alapversenyből fantasztikus utolsó lövéseivel került be a legjobb nyolc közé. A tiszta lapról kezdett fináléban az első hat lövés után még az élen állt, utána azonban a hetedik helyre csúszott vissza, és onnan már csak ötödik pozícióba tudott visszakapaszkodni. A másik magyar induló, Péni István 13. lett.

Mindkét, hétfőn tatamira lépő magyar cselgáncsozó vigasz-ágra került. A 73 kg-os, Londonban ezüstérmes Ungvári Miklós túllépett a portugál Nuno Saraiván és a holland Dex Elmonton is, a negyeddöntőben viszont kikapott az idei Európa-bajnok azeri Rustam Orujovtól. Hasonló volt a nőknél az 57 kg-os Karakas Hedvig mérlege is; a türkmén Rusana Nurjanova, majd a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard ellen győzelemmel zárt, a hazai közönség előtt szereplő, világbajnok Rafaela Silvával viszont nem bírt, így ő is vigaszágra került. A vigasz-ág küzdelmei lapzártánk után kezdődtek.

Az úszók hétfői selejtezői során 200 m gyorson Késely Ajna és Verrasztó Evelyn sem járt sikerrel, előbbit a 25., utóbbit a 28. helyre sorolták. Csodálatosan szerepelt viszon 200 m pillangón Kenderesi Tamás és Cseh László, előbbi az első, utóbbi a második helyen jutott a hajnali elődöntőbe. Folytathatta a középdöntőben 200 m vegyesen Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is - előbbi 2:07,45-os olimpiai csúccsal nyerte meg futamát, amelyben utóbbi harmadik lett. Hosszú az első, Jakabos a 9. legjobb idővel jutott tovább. Hajnalban úszta a 100 m hát döntőjét is Hosszú Katinka.

Második csoportmérkőzésükön is döntetlent játszottak a magyar férfi vízilabdázók; a szerbek (13-13) után ezúttal csalódásra az ausztrálokkal osztoztak a pontokon (9-9). Sőt a szerbek is remiztek a görögökkel (9-9).



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!