Olimpia

2012.07.29. 20:52

OLIMPIA - Mi történt vasárnap?

Szurkoljunk a magyar sportolókért vasárnap is a londoni olimpián!

MTI

Olimpia: mi történt szombaton? - Megszerezte első érmét a magyar küldöttség a londoni olimpián: az első hivatalos versenynapon, szombaton Csernoviczki Éva bronzérmet nyert a női cselgáncsozók 48 kg-os kategóriájában. Részletek itt >>>

Szilágyi Áron aranyérmes!

A kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett a fegyvernem vasárnapi egyéni versenyében a londoni olimpián, miután a fináléban rendkívül magabiztosan, 15-8-ra legyőzte az olasz Diego Occhiuzzit. Ez a magyar vívósport 35. ötkarikás elsősége, Magyarország 161. aranyérme. A brit fővárosban Szilágyié az első magyar diadal.

A Vasas 22 éves vívója - aki egész nap remekül szerepelt, a legjobb 16 között például a címvédő kínai Csung Mant búcsúztatta - 31 esztendős riválissal nézett farkasszemet az esti döntőben. Az ellenfél négy éve, Pekingben bronzérmes volt hazája csapatának tagjaként, egyéniben pedig 23.-ként zárt (Szilágyi 15. volt). Occhiuzzi mostani, londoni menetelését egy kínai versenyző kiejtésével kezdte, majd a 16 között elbúcsúztatta honfitársát, a 2004-es athéni játékok kardfináléjában Nemcsik Zsoltot legyőző, világbajnoki címvédő Aldo Montanót. A nyolc között az amerikai Timothy Morehouse, az elődöntőben pedig a román Rares Dumitrescu következett. A négy asszó közül csak a Montano elleni volt szoros, azt 15-13-ra nyerte.

Szilágyi, Somlai Béla tanítványa hasonló magabiztossággal jutott el a döntőig, amely teltház, több mint ötezer néző előtt kezdődött helyi idő szerint 19 óra után az ExCeL központ vívócsarnokában. Show-elemekben ezúttal sem volt hiány: a versenyzők és bírók bemutatása ütemes zenére történt, a főszereplők nevét a bokszmeccsekről megismert stílusban üvöltötte a mikrofonba a műsorközlő.

A lelátón szurkoló szépszámú magyar legnagyobb örömére az első találat Szilágyié volt, s bár Occhiuzzi már a rajttól elkezdte - amúgy olaszosan - kissé lassítani a meccs folyását, a magyar a folytatásban is szépen gyűjtögette a pontokat. Néhány pillanat elteltével már 7-0 (!) állt a neve mellett az eredményjelzőn (az olaszon a videózás sem segített), az elképedt ellenfél ekkor adta az első tust. Szilágyi 8-1-es vezetésénél következett az egyperces pihenő, majd a szünet után a magyar vívó kért videóelemzést egy kétlámpás találatnál. Nem járt sikerrel, így az olasz szépített, 8-3-nál azonban újabb Szilágyi-tus következett. Occhiuzzi tovább faragott hátrányából, majd 9-5-nél újabb videózást kért, de nem adtak neki igazat, így elfogytak reklamálási lehetőségei. A folytatásban újabb Szilágyi-találatok következtek, előbb 12-6, majd 13-7 és 14-8 lett, végül a magyar - rendkívül higgadtan - bevitte a győztes találatot is! Ebben a pillanatban diadalittasan ledobta a sisakját és fülig érő szájjal a pást szélén álló mester nyakába ugrott, miközben a lelátó közönsége tombolva ünnepelte.

 

Eredmények - férfi kard egyéni - döntő:

Szilágyi Áron-Diego Occhiuzzi (olasz) 15-8

a 3. helyért:

Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Rares Dumitrescu (román) 15-10

korábban - elődöntő:

Szilágyi-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7

a 8 között:

Szilágyi-Max Hartung (német) 15-13

a 16 között:

Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10

a 32 között:

Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1

A végeredmény - férfi kard egyéni:

olimpiai bajnok: SZILÁGYI ÁRON (Magyarország)

2. Diego Occhiuzzi (Olaszország)

3. Nyikolaj Kovaljov (Oroszország)


Ungvári Miklós ezüstérmes

A 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmet szerzett vasárnap a londoni olimpia cselgáncstornáján.

 

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok magyar versenyző a fináléban a nála 11 évvel fiatalabb, junior Eb-első grúz Lasa Savdatuasvili ellen lépett tatamira, aki már a felnőttek között is letette névjegyét idén egy Eb-bronzzal. Ungvári afgán, belizei, szlovén, lengyel és spanyol, míg riválisa chilei, francia, brit és japán dzsúdóson keresztül jutott a döntőbe. Savdatuasvili az egész nap folyamán rendkívül agresszívan küzdött, a világbajnok japán Ebinuma Maszasit ipponnal verte az elődöntőben.

A rutin és a fiatalság összecsapására telt ház, 8000 néző volt kíváncsi az ExCeL központ cselgáncstermében. Savdatuasvili rendkívül vehemensen, szinte vadul támadott, egy perc múlva pedig jukót érő levitellel megszerezte a vezetést. Ungvári a földön megpróbálta megkontrázni, de nem sikerült. Két perc elteltével a japán vezetőbíró intette a magyar versenyzőt. Ungvári innentől folyamatosan támadott, több ígéretes akciója is volt, de egyikért sem kapott pontot. A földön hiába próbált fogást találni a grúzon, az nagyon jól védekezett, s megőrizte előnyét az ötödik perc végéig.

A 31 éves Ungvári olimpiai ezüstérmével megkoronázta pályafutását, és - a szintén dzsúdós Csernoviczki Éva szombati bronza után - a magyar küldöttség második érmét szerezte a XXX. nyári játékokon.

 

Grúz és észak-koreai arany a dzsúdósoknál

Férfi 66 kg-ban a grúz Lasa Savdatuasvili, női 52 kg-ban pedig a Koreai NDK-beli Am Kum E győzött a londoni olimpia cselgáncstornájának vasárnapi versenynapján. A 66 kg-osoknál Ungvári Miklós ezüstérmet szerzett.

Eredmények - férfiak - 66 kg:

olimpiai bajnok: Lasa Savdatuasvili (Grúzia)

2. UNGVÁRI MIKLÓS

3. Ebinuma Maszasi (Japán) és Cso Dzsun Ho (Koreai Köztársaság)

nők - 52 kg:

olimpiai bajnok: Am Kum E (Koreai NDK)

2. Yanet Bermoy (Kuba)

3. Priscilla Gneto (Franciaország) és Rosalba Forciniti (Olaszország)

Négy századon múlt Gyurta bronzérme 100 m mellen

Gyurta Dániel 59.53 másodperces országos csúccsal a negyedik helyen végzett 100 méteres mellúszásban a londoni olimpián.

A 200-on kétszeres világbajnok 23 éves magyar úszó bronzérme mindössze négy századon múlt, ugyanis a harmadik, amerikai Brendan Hansen 59.49 másodperc alatt csapott célba. Gyurta szombaton előbb 59.76-ra, majd 59.74-re javította a magyar rekordot, amelyen a vasárnapi döntőben tovább faragott.

A számot a dél-afrikai Cameron van der Burgh 58.46 mp-es világcsúccsal nyerte, a második az ausztrál Christian Sprenger (58.93 mp) lett.

A legutóbbi két olimpián győztes japán Kitadzsima Koszuke az ötödik helyen nyúlt be a célba.

Eredmények - férfi 100 m mell:

olimpiai bajnok: Cameron van der Burgh (Dél-afrikai Köztársaság) 58.46 mp - világcsúcs (régi: 58.58 mp, Brenton Rickard (ausztrál), 2009.07.27., Róma)

2. Christian Sprenger (Ausztrália) 58.93

3. Brendan Hansen (Egyesült Államok) 59.49

4. GYURTA DÁNIEL 59.53


Povázsay Eszter 37. lett 100 m háton

Povázsay Eszter 37. lett 100 m háton

Povázsay Eszter 37. lett 100 m háton

Povázsay Eszter a 45 fős mezőnyben a 37. helyen zárt 100 m háton vasárnap a londoni olimpián.

A 21 esztendős magyar úszó 1:03.55 perces idővel csapott célba a második futamban, amelyben ezzel az idővel hatodik lett.


Csonka 16. lett női légpisztolyban

Csonka Zsófia 381 körös teljesítménnyel a 16. helyen végzett a női légpisztolyosok mezőnyében, így nem jutott be a nyolcas döntőbe a londoni olimpia vasárnapi versenynapján.

 

A Királyi Tüzérségi Laktanyában rendezett délelőtti alapversenyben az Európa-bajnoki második pécsi sportlövő az első körben 98, a másodikban 96 kört lőtt, ezzel sokáig előkelő - döntőt érő - helyen állt. A harmadik felvonásban - mivel 94 kört lőtt - visszacsúszott, majd a záró etapban 93-at, ezzel pedig elszálltak finálés reményei.

Az alapversenyt a Pekingben is aranyérmes kínai Kuo Ven-csün (Guo Wenjun) nyerte 388 körrel.

A finálé 12:45-kor kezdődik.


Kozma Dominik tizedik 200 m gyorson

Kozma Dominik megjavítva délelőtti egyéni csúcsát a tizedik helyen végzett az elődöntőben, így nem jutott döntőbe 200 méteres gyorsúszásban vasárnap a londoni olimpián.

A szám 21 esztendős Európa-bajnoki bronzérmese az esti második futamban 1:46.93 perces idővel, ötödikként csapott célba.

A legjobb idővel, 1:45.61 perccel a szombaton 400 gyorson aranyérmes kínai Szun Jang (Sun Yang) jutott a fináléba.

"Nagyon örülök az újabb egyéni csúcsomnak, most már 1:47-en belül járok. Az viszont kicsit bánt, hogy nem úsztam ki magam teljesen. Úgy érzem, előbb kellett volna megnyitnom a hajrát, mert maradt bennem bőven, s akkor akár a döntőbe is becsusszanhattam volna. Az is igaz persze, hogy ha meg korán robbantok, lehet, hogy a végét nem bírom" - nyilatkozta az MTI-nek Kozma Dominik.


Póta búcsúzott a legjobb 32 között

Póta Georgina számára a harmadik forduló jelentette a végállomást a londoni olimpia női asztalitenisz-tornáján, miután vasárnap este öt szettben kikapott a dél-koreai Park Mi Jungtól.

Eredmények - női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

Park Mi Jung (dél-koreai)-Póta Georgina 4-1 (-3, 8, 8, 6, 9)

korábban - női egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Póta Georgina-Tian Yuan (horvát) 4-1 (-11, 4, 2, 10, 2)

férfi egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Zwickl Dániel-Aleksandar Karakasevic (szerb) 4-1 (10, 10, -10, 8, 10)

A világranglistán 48. Póta remekül kezdett, az első szettben mindössze három pontot engedélyezett a rangsorban 33. riválisnak. Mivel Park a női torna 16. kiemeltje, csak a verseny ezen szakaszában kapcsolódott be a küzdelembe, azaz ez volt az első meccse az olimpián. A folytatásban úgy tűnt, kezd bemelegedni, 8-3-ra elhúzott, s néhány pillanattal később ki is egyenlített. A harmadik és a negyedik szettet is az ázsiai irányította, a Berlinben légióskodó, csapatban kétszeres Európa-bajnok, 27 éves magyar csak futott az eredmény után. A játék képe 3-1 után sem változott, Póta nem tudta megnehezíteni Park dolgát, így a dél-koreai jutott a nyolcaddöntőbe.

"Az első szett simán megvolt, utána viszont sok könnyű labdát elrontott Gina, ezért ment el a meccs. Sajnáljuk, mert így a női játékosok semmi extrát nem nyújtottak ezen az olimpián. Akinél jobbak, azt megverték, de bravúrt nem tudtak bemutatni" - mondta az MTI-nek Téglás Péter, a női válogatott szövetségi kapitánya.

Póta Georgina búcsújával már csak Zwickl Dániel van versenyben a magyar asztaliteniszezők közül, ő hétfőn 13 órakor lép asztalhoz a harmadik fordulóban.

Zwickl bravúrral a harmadik fordulóban

Az ötkarikás újonc Zwickl Dániel bravúros sikert aratott a vasárnapi második fordulóban, s ezzel bejutott a legjobb 32 közé a londoni olimpia férfi asztalitenisz-tornáján.

Eredmény - férfi egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Zwickl Dániel-Aleksandar Karakasevic (szerb) 4-1 (10, 10, -10, 8, 10)

A délutáni programban asztalhoz lépő Zwickl Dániel (131. a világranglistán), aki a szombati nyitófordulóban a dán Allan Bentsent (113.) búcsúztatta, ezúttal a szerb Aleksandar Karakaseviccsel (42.) nézett farkasszemet, s esélyeiről nyilatkozva előzetesen azt mondta: riválisa fantasztikus játékos, de előnye lehet vele szemben, hogy ő már játszott egy meccset, Karakasevic pedig most mutatkozik be Londonban.

Az Olaszországban légióskodó, ötkarikás újonc, 27 éves magyar játékost rendkívüli módon doppingolja az olimpiai légkör, ezt ezúttal is bizonyította, hiszen magabiztosan játszva megnyerte az első két szettet. A tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes, 36 esztendős, zömök szerb ezután "ébredt", a harmadik játszmában gyorsan 9-2-re elhúzott, s a közönség által támogatott Zwickl hiába jött vissza, a szett Karakasevicé lett. A folytatásban aztán ismét a bátran, felszabadultan pingpongozó Zwickl irányított, s a negyedik játszmát begyűjtve közel került a bravúrhoz. A szerb nem találta az ellenszert a magyar nyugodt, pontos játékára, így az ötödik szett is Zwicklé lett, aki ezzel bejutott a legjobb 32 közé.

"Fizikailag egy kicsit fáradtnak érzem magam, de mentálisan erős voltam, ez volt a siker titka. Holnap Csuang következik, ismerjük egymást jól, hiszen az elmúlt héten többször is együtt edzettünk itt Londonban. Szeretnék egy jó meccset játszani ellene, és természetesen győzni akarok!" - nyilatkozott a meccs után a magyar játékos.

Zwickl Dániel hétfőn 13 órától az ötödik helyen kiemelt, tajvani Csuang Cseh-jüannal csap össze a nyolcaddöntőbe jutásért.


Sztankovics 31. lett 100 m mellen

Sztankovics Anna a 31. helyen zárt 100 m mellúszásban vasárnap a londoni olimpián.

A Jövő SC 16 esztendős tehetsége 1:09.65 perces idővel, egyéni csúcsától valamivel több mint három tizeddel elmaradva csapott a célba, ezzel előfutamában másodikként zárt.

"Egy kicsivel jobb időt reméltem, az ifi Eb-n például jóval 1:09-en belül értem célba, de nem vagyok elégedetlen" - nyilatkozott a magyar úszókülönítmény egyik legfiatalabb, 1996-os születésű tagja. "Egészen eddig nem nyomasztott az olimpia légköre, de ma, amikor a rajthoz szólítottak, éreztem, hogy izgatott vagyok. Jó, hogy túlvagyok a bemutatkozáson."

A számban 46-an indultak.

Bohus Richárd huszonkettedikként zárt 100 m háton

Bohus Richárd a 22. helyen végzett 100 m hátúszásban a londoni olimpia vasárnapi versenynapján.

Az idei Európa-bajnokságon ebben a számban nyolcadik békéscsabai sportoló saját előfutamában 54.84 mp-es idővel ötödikként csapott célba.

A számban 43-an indultak.

A reményfutamban a Hirling, Varga evezős duó

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között szereplő Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős negyedik lett vasárnapi előfutamában, így kedden a reményfutamban folytathatja szereplését a londoni olimpián.

A brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban jól kezdtek a magyarok, s erre szükség is volt, hiszen az egyenes ági középdöntőbe jutáshoz az első kettő közé kellett kerülni. Féltávnál, 1000 m-nél a második helyen álltak, majd a hajrára már elsőként érkeztek, azaz úgy tűnt, simán meglesz a továbbjutás. A végén azonban nagyon visszaestek, és csak negyedikként értek a célba. Kedden 11:30-tól lesz lehetőségük a javításra, a legjobb 12 közé kerülés kiharcolására.

A magyar duó harmadszor szerepel az ötkarikás játékokon: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. helyen zárt, utána szét is vált a páros, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.

A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben érdekelt Simon Béla, Széll Domonkos duó - amely szombati előfutamában utolsó lett - hétfőn, 11:10-től folytatja szereplését a reményfutamban.

Risztov 16., Kapás 17. 400 m gyorson

Risztov Éva a 16., Kapás Boglárka pedig a 17. helyen végzett 400 m gyorsúszásban vasárnap a londoni olimpián.

Előbbi a harmadik futamban 4:09.08 perces idővel negyedikként zárt, míg utóbbi 4:10.01 percet úszott, ezzel az utolsó, ötödik előfutamban hetedikként csapott a célba.

"Tíz éve 4:07-tel még világbajnoki ezüstöt tudtam nyerni, most az országos csúcsommal sem tudtam volna a döntőnek még a közelébe se jutni, ekkorát változott, fejlődött azóta a világ" - mondta Risztov az MTI-nek. "Ezzel együtt hatalmas dolognak tartom, hogy itt vagyok, megint olimpián szerepelhetek, s még így, +százévesen+ is nagyon jól éreztem magam."

A 35 úszó közül a legjobb nyolc jutott be az esti döntőbe.

Böczögő Dorina 49. összetettben

A tornász Böczögő Dorina összetettben a 49. helyen zárt a londoni olimpián, ezzel befejezte szereplését, mivel összetettben, illetve egyik szeren sem szerepelhet a döntőben.

A magyar versenyző a vasárnapi selejtezőben az első csoportban mutatta be gyakorlatait, s 50,599 pontot kapott összesítésben a négy szeren.

Böczögő a második olimpiáján összetettben és ugrásban is reménykedett a finálés helyezésben, de erre nem volt esélye, s már a délelőtti selejtező után jelezte: csalódott a szereplése miatt.


Tizennegyedik a 4x100 méteres férfi gyorsváltó

A Balog Gábor, Bernek Péter, Kis Gergő, Takács Krisztián összeállítású 4x100 méteres férfi gyorsváltó a 14. helyen végzett vasárnap a londoni olimpián.

A magyar négyes a második futamban volt érdekelt, végig a nyolcadik helyen úszott, s ott is csapott célba 3:21.91 perces idővel, így csak az első futamban szerepelt venezuelaiaknál bizonyult gyorsabbnak.

Kínai siker női légpisztolyban

A kínai Kuo Ven-csün (Guo Wenjun) nyerte a női légpisztolyosok versenyét vasárnap a londoni olimpián. A címvédő 488,1 körös teljesítménnyel végzett az élen. A második és harmadik hely sorsáról szétlövés döntött, amelyben a francia Céline Goberville bizonyult jobbnak.

Eredmény - női légpisztoly, 10 m:

olimpiai bajnok: Kuo Ven-csün (Guo Wenjun, Kína) 488,1 kör (388)

2. Céline Goberville (Franciaország) 486,6 (387)

3. Olena Kosztyevics (Ukrajna) 486,6 (387)

..16. Csonka Zsófia 381

Kétgólos vereség az Európa-bajnoktól kézilabdában

A magyar válogatott kiélezett mérkőzésen 27-25-re kikapott az Európa-bajnok dán csapattól a londoni olimpia férfi kézilabdatornájának első csoportfordulójában.

Jó magyar kezdés után a dánok átvették az irányítást, és kiváló védekezésüknek köszönhetően az első félidő utolsó 13 percét 8-2-re megnyerték. A folytatásban összerázódott a Mocsai-csapat, fordított, de a hajrában a francia bírókettős furcsa ítéleteivel megint a riválisnál volt az előny. A végjátékban több rossz átadás, illetve lövés megpecsételte a magyarok sorsát.

Kedden 12:15-kor a nyitókörben tízgólos vereséggel indító dél-koreaiak következnek, a negyeddöntős álmok megvalósulásáért ellenük győzni kell.

B csoport, 1. forduló:

Dánia-Magyarország 27-25 (13-10)

Copper Box, 7500 néző, v: Lazaar, Reveret (franciák)

Gól: Eggert 9/5, Knudsen 6, Hansem 4, Sondergaard 3, Mogensen 2, Nielsen 1, Markussen 1, Spellerberg 1, illetve Császár 8/1, Harsányi 4/2, Lékai 3, Mocsai 2, Nagy 2, Zubai 2, Iváncsik 1, Gulyás 1, Vadkerti 1, Schuch 1

A csarnokban több száz magyar szurkoló foglalt helyet, a bemelegítés alatt Mocsai Lajos külön köszöntötte őket, igaz, a dán drukkerek is képesek voltak jó hangulatot teremteni.

A 3. perc végén Császár törte meg a gólcsendet, a kapuban pedig Fazekas gyorsan elkapta a fonalat, öt percen át nem adta meg magát. A dánok hamar védekezési stílust váltottak, ekkor Nagy pillanatai következtek. Amikor a válogatottba három év kihagyással visszatért átlövőt kiállították, akkor is sikerült tartani az előnyt (12. p: 6-4). Az összképen az sem rontott, hogy Császár büntetőt rontott, mert utána szép átlövéssel helyre hozta hibáját, majd 8-5-öt hátrányuknál időt kért a dánok edzője.

Jobbak is lettek ettől, és megkezdték a felzárkózást. A 21. percben - Schuch kiállításakor - a fantasztikus kezű Eggert révén egyenlítettek (21. p: 8-8). Mocsai Lajos próbálta rendezni a sorokat, mivel együttese ekkor már hét perce nem talált be. A cserék ellenére nem vált hatékonyabbá a játék, a kifogástalanul védekező dánok - először a meccs folyamán - a 25. percben vezettek, mégpedig 10-9-re. Perez és Nagy sem úszta meg kiállítás nélkül a szünet előtti hajrát, így aztán háromgólos hátránnyal várta a magyar csapat a második félidőt.

A térfélcsere után a francia játékvezetők változatlan hévvel osztogatták a büntetéseket. Zubai ellen előbb támadószabálytalanságot ítéltek, majd kiküldték a beállóst, mégis ebben a szakaszban sikerült feljönni, majd egyenlíteni (16-16). Nagy így is hiányzott a védelemből, de mivel már kétszer kiültették, a végjátékra tartalékolta őt a kapitány.

A bírók változatlanul katasztrofálisan fújtak, egyértelmű heteseket nem adtak meg a magyaroknak, például gyakori belül védekezésért. Ezeken nagy részt túltette magát a válogatott, és tartotta a lépést a durvaságoktól sem visszariadó Eb-aranyérmessel. Fazekas visszaállásával feljavult a kapusteljesítmény, és az 52. percben már 23-21 volt a magyaroknak. Időt kértek a dánok, aztán emberelőnybe kerültek, s ez idő alatt egyenlítettek (23-23). Visszaállt Nagy, Mocsai Tamást pedig kiállították, a dánok meg visszavették a vezetést (55. p: 24-23).

A magyar kapitány is időt kért, de a dánok őrizték sovány előnyüket. Két eladott labda már nem fért bele, és a mezőny legeredményesebbje, Eggert eldöntötte a két pont sorsát.

Horvát siker a magyar kézisek csoportjában

A magyar válogatottal egy csoportban szereplő horvátok tíz góllal nyertek a Koreai Köztársaság ellen a férfi kézilabdatorna vasárnapi nyitónapján.

A magyarok 22:15 órakor az Európa-bajnok dánok ellen kezdenek.

Magabiztos spanyol siker a magyar kézisek csoportjában

A magyarokkal azonos csoportban szereplő spanyol válogatott öt góllal nyert a januári Európa-bajnokságon hazai környezetben ezüstérmes szerb csapat ellen a londoni olimpia férfi kézilabdatornájának vasárnapi nyitófordulójában.

Eredmények - férfi kézilabdatorna, 1. forduló:

A csoport:

Izland-Argentína 31-25 (15-14)

Svédország-Tunézia 28-21 (16-11)

Franciaország - Nagy-Britannia 44-15 (21-7)

B csoport:

Horvátország-Koreai Köztársaság 28-21 (16-11)

Spanyolország-Szerbia 26-21 (10-14)

Amerikai arany női skeetben világcsúccsal

Az amerikai Kimberly Rhode világcsúcs-beállítással diadalmaskodott női skeetben a londoni olimpia vasárnapi versenynapján. A 33 esztendős sportlövő az alapversenyt mindössze egy hibával, 74 találattal zárta, a fináléban pedig mind a 25 korongot eltalálta, s óriási, 8 korongos előnnyel nyert a második kínai Vej Ning előtt. Rhode sorozatban az ötödik olimpiáján szerzett érmet.

Eredmények - női skeet:

olimpiai bajnok: Kimberly Rhode (Egyesült Államok) 99 korong (75 korong)

2. Vej Ning (Wei Ning, Kína) 91 (68)

3. Danka Bartekova (Szlovákia) 90 (70) - szétlövés: 4 korong

Vos nyerte a női mezőnyversenyt

A holland Marianne Vos nyerte a londoni olimpián az országúti kerékpárosok 140,3 km-es női mezőnyversenyét vasárnap. A második helyen a hazai közönség előtt szereplő Elizabeth Armitstead végzett, míg a harmadik az orosz Olga Szabelinszkaja lett. A 25 éves Vos - aki négy éve Pekingben a pályakerékpárosok pontversényben diadalmaskodott, a mezőnyversenyben pedig hatodik helyen zárt - az első holland aranyat szerezte a brit fővárosban.

Eredmények - női mezőnyverseny, 140,3 km:

olimpiai bajnok: Marianne Vos (Hollandia) 3:35:29 óra

2. Elizabeth Armitstead (Nagy-Britannia) 3:35:29

3. Olga Szabelinszkaja (Oroszország) 3:35:31

Kínai siker az első műugrószámban

A kínai Vu Min-hszia (Wu Minxia), Ho Ce (He Zi) kettős nyerte meg a női műugrók 3 méteres szinkron számát, megszerezve a londoni olimpia első műugró aranyérmét. A vasárnapi versenyben a kínai duó az első sorozattól vezetett és végül 346,20 ponttal, nagy fölénnyel győzött a második helyen végzett Abby Johnston, Kelci Bryant amerikai páros (321,90 pont) előtt. Vu harmadik ötkarikás győzelmét gyűjtötte be.

Eredmények - női szinkronműugrás, 3 m:

olimpiai bajnok: Vu Min-hszia, Ho Ce (Kína) 346,20 pont

2. Abigail Johnston, Kelci Bryant (Egyesült Államok) 321,90

3. Emilie Heymans, Jennifer Abel (Kanada) 316,80

Babos megnyerte az első játszmát

Ismét esik az eső Wimbledonban, ezért a külső pályákon újra félbeszakadtak a mérkőzések a londoni olimpia tenisztornájának vasárnapi játéknapján. Babos Tímea remekül kezdett a 15. pályán a kazah Galina Voszkobojeva ellen, 44 perc alatt 6:4-re megnyerte az első játszmát.

Egyesben már csak Babos van versenyben, Szávay Ágnes szombaton kiesett.

Egyedül a behúzható tetővel ellátott centerpályán zajlik a játék, az első mérkőzésen nagy meglepetésre a német Julia Görges három játszmában legyőzte a végső sikerre is esélyes, második helyen kiemelt Agnieszka Radwanskát. A lengyel teniszező három hete döntős volt a wimbledoni tornán.

Eredmény, 1. forduló (a 32 közé jutásért) - nők:

Görges (német)-A. Radwanska (lengyel, 2.) 7:5, 6:7 (5-7), 6:4

Vízilabda: Szerbia-Magyarország 14-10 a vége

Magyarország férfi vízilabda-válogatottja 14-10-es vereséget szenvedett a szerbektől a londoni olimpia pólótornájának vasárnapi nyitónapján: a B csoport első meccsén Kemény Dénes szövetségi kapitány címvédő alakulata négy góllal maradt alul az Európa-bajnokkal szemben.

Eredmény, B csoport, 1. forduló:

Szerbia-Magyarország 14-10 (2-2, 3-1, 6-3, 3-4)

A magyar góldobók: Varga Dániel, Varga Dénes, Madaras 2-2, Kásás, Hosnyánszky, Kiss G., Hárai 1-1

A sportági örök riválisok csatája inkább presztízsokokból, s nem tétje miatt számított kiemelt jelentőségűnek, mivel a csoportselejtezőből mindkét gárda okkal tekinti magát eleve továbbjutónak. A hatosból ugyanis - amelynek tagja még Montenegró, az Egyesült Államok, Románia és a házigazda Nagy-Britannia is - az első négy folytathatja, s aligha kérdéses, hogy a magyar csapat és a déli szomszédja is ott lesz a körmérkőzések zárultával az élkvartettben. Hogy mégis van külön jelentősége a meccs végkimenetelének, arról a szövetségi kapitány a válogatott honlapjának így nyilatkozott:

"Szerintem nagyon fontos meccs lesz, mert megadja az olimpia alaphangulatát. Ugyanakkor a helyén kell kezelni, mert ez egy csoportmeccs és az ötödik csoportmérkőzés után újra indul az olimpia. Nyilván nem mindegy, hogy ki milyen ágra kerül, de ezt az első magyar-szerb úgysem határozza még meg."

Mindenesetre nem a nyugalom percei jellemezték a nyitónegyed elejét a Vízilabdacsarnokban, ahol teltház, mintegy ötezer ember várta a mérkőzést. Javarészt magyarok töltötték meg a széksorokat, s egy-két szerb zászló mellett több tucat piros-fehér-zöld lobogót lehetett felfedezni a lelátón, miközben a "hang-versenyt" is az elsöprő erővel zúgó "Ria, ria, Hungária!" nyerte.

A medencében eredménytelen akciók követték egymást, mígnem emberelőnyből a 3. percben a szerbek megszerezték a vezetést. Azonnal jött a válasz: Kásás Tamás pattintott lövéssel vette be a rivális kapuját (1-1), majd az 1-2-re egy Hosnyánszky Norbert-bomba következett (2-2). Aztán viszont hosszas gólcsend állt be, ami egészen az első szünetig kitartott.

Szerb fór és szerb gól vezette be a második negyedet (3-2), a szokásos egyenlítést - kettős emberelőnynél - Varga Dániel biztosította (3-3). Nem sokáig: a hat az öt elleni játékot az ellenfél is eredményesen fejezte be, majd egy átlövésgól nyomán a meccs folyamán először vezetett két találattal a szerb csapat (5-3), s a különbség a nagyszünet előtt lehetett volna még nagyobb is, ha Szécsi Zoltán nem véd többször is bravúrral.

A harmadik játékrészben villámgyorsan 7-3 lett oda, főleg azért, mert míg a szerbek pörögtek, a magyarok álmatagon, sok hibával játszottak, védekezésben és támadásban egyformán a dekoncentráltság, sőt olykor az enerváltság jelei mutatkoztak. Végre 3-8-nál villant Kiss Gergely balja, amikor még három perc volt hátra a negyedből, de további zárkózás helyett megint szerb gól jött (9-4). Hárai Balázs centerből szép húzással jelentkezett, csakhogy a bátran, sőt olykor vakmerően és rendre sikeresen tüzelő szerbek újfent eredményesek voltak (10-5). Varga Dániel paskolta be Kiss nagy passzát, de erre is hamar érkezett felelet (11-6).

A tetemes hátrányból a zárófelvonásban a bal felső sarokba lövő (11-7), majd megúszás végén eredményes Varga Dénes jóvoltából sikerült faragni (12-8), de hiába, a szerbek meglőtték 13. góljukat is. Madaras Norbert kapufás találata, majd újabb balkezes bombája szép volt ugyan (13-10), ettől azonban még tény: felettébb simán nyertek a szerbek, akik a legvégén is betaláltak (14-10).

Biros Péterék második csoportmeccsüket a montenegróiakkal vívják kedden magyar idő szerint 11 órától.

Kemény Dénes szövetségi kapitány:

"Nem leptek meg bennünket semmivel, egyszerűen könnyedén, bátran lőttek, és velünk ellentétben alig hibáztak. A meccs előtt úgy éreztem, hogy a csapat nagyon jó állapotban van, aztán ezt nem igazolta vissza a játékunk a mérkőzésen, amelyen a 2. és a 3. harmad védekezésben és támadásban elkövetett butaságai döntöttek a szerbek javára. A tíz lőtt gólunk rendben van, a kapott tizennégy viszont nincsen."

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok:

"Egy meccsen belül nem lehet ekkora mélységbe pottyanni, mint ahogy mi tettük ma. Mindig van visszaút, de mi ezúttal nem összpontosítottunk eléggé, pedig nem kezdtünk rosszul. Aztán viszont bambák lettünk, túl sok gólt kaptunk, mi meg nem lőttük be a helyzeteinket, pedig volt jócskán lehetőségünk."

Horvát siker a férfi vízilabdázóknál

A horvát válogatott két góllal nyert a görög csapat ellen a londoni olimpia férfi vízilabdatornájának vasárnapi nyitófordulójában.

Simán nyertek a román vízilabdázók

A Kovács István irányította román válogatott simán nyert a házigazda brit csapat ellen a londoni olimpia férfi vízilabdatornájának vasárnapi nyitófordulójában.

Eredmények - férfi vízilabdatorna, 1. forduló:

A csoport:

Horvátország-Görögország 8-6 (1-2, 2-1, 2-2, 3-1)

Spanyolország-Kazahsztán 14-6 (4-2, 5-1, 3-1, 2-2)

Olaszország-Ausztrália 8-5 (3-0, 2-2, 0-1, 3-2)

B csoport:

Románia - Nagy-Britannia 13–4 (2–1, 4–0, 3–2, 4–1)

Egyesült Államok-Montenegró 8-7 (1-1, 3-1, 2-2, 2-3)

korábban:

SZERBIA-MAGYARORSZÁG 14-10 (2-2, 3-1, 6-3, 3-4)


Kazah arany a női súlyemelőknél

Női 53 kg-ban a kazah Zulfija Csinsanlo diadalmaskodott a londoni olimpia súlyemelőversenyének vasárnapi versenynapján. A mindössze 19 éves világbajnok lökésben új, 131 kg-os világcsúcsot ért el. A második helyen a tajvani Hszu Su-csing végzett, míg a harmadik a moldovai Cristina Iovu lett.

Eredmények - nők - 53 kg:

olimpiai bajnok: Zulfija Csinsanlo (Kazahsztán) 226 kg (szakítás: 95 kg, lökés: 131 kg - világcsúcs)

2. Hszu Su-csing (Tajvan) 219 (96, 123)

3. Cristina Iovu (Moldova) 219 (99, 120)


Negyeddöntős a brazil futballcsapat

A nagy esélyes brazil válogatott 3-1-re nyert a fehérorosz csapat ellen a londoni olimpiai futballtornájának második, vasárnapi fordulójában, ezzel biztosította helyét a legjobb nyolc között. A dél-amerikaiak góljait Pato, Neymar és Oscar szerezte.

Búcsúzott a spanyol futballcsapat

Biztossá vált, hogy a spanyolok a világbajnoki és az Európa-bajnoki cím mellé nem gyűjthetik be az olimpiai bajnoki címet is labdarúgásban, ugyanis válogatottjuk meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedett Honduras együttesétől az ötkarikás futballtorna második fordulójában, ezzel búcsúzott.

Eredmények - férfi labdarúgótorna, 2. forduló:

A csoport (Wembley Stadion):

Szenegál-Uruguay 2-0 (2-0)

Nagy-Britannia - Egyesült Arab Emírségek 3-1 (1-0)

A csoport állása: 1. Nagy-Britannia 4 pont (4-2), 2. Szenegál 4 (3-1), 3. Uruguay 3, 4. Egyesült Arab Emírségek 0

B csoport (Coventry Városi Stadion):

Koreai Köztársaság-Svájc 2-1 (0-0)

korábban:

Mexikó-Gabon 2-0 (0-0)

A csoport állása: 1. Mexikó 4 pont (2-0), 2. Koreai Köztársaság 4 (2-1), 3. Svájc 1 (2-3), 4. Gabon 1 (1-3)

C csoport (Manchester, Old Trafford):

korábban:

Egyiptom - Új-Zéland 1-1 (1-1)

Brazília-Fehéroroszország 3-1 (1-1)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Brazília 6 pont, 2. Fehéroroszország 3, 3. Egyiptom 1 (3-4), 4. Új-Zéland 1 (1-2)

D csoport (Newcastle, St. James Park):

Japán-Marokkó 1-0 (0-0)

Honduras-Spanyolország 1-0 (1-0)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Japán 6 pont, 2. Honduras 4, 3. Marokkó 1, 4. Spanyolország 0

Vollmer világcsúccsal győzött 100 m pillangón

Az amerikai Dana Vollmer világcsúccsal diadalmaskodott női 100 méteres pillangóúszásban vasárnap a londoni olimpián. A 24 éves világbajnok a svéd Sarah Sjöström 2009-es rekordját adta át a múltnak. Mögötte a kínai Lu Jing végzett a második helyen, míg a harmadik az ausztrál Alicia Coutts lett.

Eredmények - nők, 100 m pillangó:

olimpiai bajnok: Dana Vollmer (Egyesült Államok) 55.98 mp - világcsúcs (régi: 56.06 mp, Sarah Sjöström (svéd), 2009.07.27., Róma)

2. Lu Jing (Lu Ying, Kínai) 56.87

3. Alicia Coutts (Ausztrália) 56.94

Francia arany női 400 m gyorson

A francia Camille Muffat diadalmaskodott női 400 méteres gyorsúszásban vasárnap a londoni olimpián. A második helyen az amerikai Allison Schmitt végzett, míg a címvédő, hazai közönség előtt szereplő Rebecca Adlington harmadik lett.

Eredmények - női 400 m gyors:

olimpiai bajnok: Camille Muffat (Franciaország) 4:01.45 perc

2. Allison Schmitt (Egyesült Államok) 4:01.77

3. Rebecca Adlington (Nagy-Britannia) 4:03.01

A francia gyorsváltó visszavágott az amerikainak

A francia csapat hatalmas küzdelemben nyerte a 4x100 méteres gyorsúszás váltóversenyét vasárnap a londoni olimpián. A futam "kísértetiesen" hasonlított a négy évvel ezelőtti pekingi fináléra, azzal a különbséggel, hogy akkor az amerikaiak diadalmaskodtak. A bronzérmet az oroszok szerezték meg.

Eredmények - férfiak - 4x100 m gyorsváltó:

olimpiai bajnok: Franciaország (Amaury Leveaux, Fabien Gilot, Clément Lefert, Yannick Agnel) 3:09.93 perc

2. Egyesült Államok (Nathan Adrian, Michael Phelps, Cullen Jones, Ryan Lochte) 3:10.38

3. Oroszország (Andrej Grecsin, Nyikita Lobincsev, Vlagyimir Morozov, Danila Izotov) 3:11.41

Varga Miklós kiesett

Varga Miklós vasárnap pontozásos vereséget szenvedett a 60 kg-osok első fordulójában, így kiesett a londoni olimpia férfi ökölvívótornáján.

A tavaly világbajnoki negyeddöntős Varga ellenfele a 20 éves, ifjúsági olimpiai bajnok litván Evaldas Petrauskas volt, aki rögtön a mérkőzés elején meglepte a hajdúsámsoni bokszolót néhány pontos ütéssel. A menet második felére Varga magára talált, de így is 6-4-re a litván vezetett az első három perc után.

A második menet hasonlóan indult, mint az első, továbbra is Petrauskas volt a pontosabb, többet talált. Másfél perc elteltével a vezetőbíró rá is számolt Vargára. Ezt a menetet szintén 6-4-re hozta a litván.

A folytatásban sem változott a mérkőzés képe, továbbra is Petrauskas irányított, 1:27 percél pedig ismét rászámoltak Vargára. A litván még az utolsó másodperceket is meghajtotta, a menetet 8-4-re, az összecsapást pedig 20-12-re nyerte meg.

A magyar bokszolók közül a 75 kg-os Harcsa Zoltán győzelemmel kezdett vasárnap, Káté Gyula (64 kg) pedig kedden mutatkozik be az ötkarikás játékokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!