Olimpia

2009.11.18. 14:48

Tréningvezetés: segíthet a rutin a veszélyes helyzetekben

A Téli utakon elnevezésű akciónkban részt vevő olvasóink vezetéstechnikai tréninget nyerhetnek. Az élményvezetést a Magyar Autóklub ajánlotta fel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A közúti közlekedési balesetek okai számos tényezőre vezethetők vissza. Műszaki hiba, a közlekedési szabályok megszegése vagy egyéb emberi mulasztás miatt történik a tragédiák többsége. A sofőrök kevés figyelmet fordítanak a vezetéstechnikai hiányosságaikra.

 Az autóklub gépjármű-vezetési tréningek szervezésével ráirányítja a sofőrök figyelmét a vezetéstechnikai tudás fontosságára. A tréningre jelentkezőknek elméleti és gyakorlati képzésen is részt kell venniük. Az előadás tartalmazza mindazokat a felmerülő közúti közlekedési problémákat, amelyekkel a hétköznapokon számolni kell: az előzés, a kikerülés, a kitérés szabályai, tilalmai, a párhuzamos közlekedés, a megállás, a várakozás szabályai. A gyakorlati tréningen a vezetőknek lehetőségük nyílik megtapasztalni a jármű stabilitásvesztését a rántópados vezetéstechnikai pályán.

 Extrém időjárási körülményeknek megfelelő csúszós, jeges, 0,2 tizedes talajtapadási tényezővel rendelkező útfelületen kell a sofőröknek vezetniük. A gépkocsivezetők gyakorolhatják a veszélyes közlekedési szituációk elhárításának fortélyait. Vészfékezés száraz és vizes pályán, frontális ütközés elkerülése, megcsúszó, megperdülő autó egyenes irányba kormányozása, a helyes féktávolság megválasztásának gyakorlása, kilépő gyalogos kikerülése, üzemi fék meghibásodása esetén a jármű lefékezése, szlalom-feladatok jeges pályán, szándékos irányváltoztatás kézifék segítségével, kanyarodás csúszós pályán is szerepel a feladatok között. A tréningezők a saját gépkocsijukkal gyakorolnak.

A kurzusokon részt vevők képzését mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásban tapasztalt, szakoktatói képesítéssel rendelkező és szakoktatói névjegyzékben szereplő szakoktatók végzik. A tanfolyamokon mindenki részt vehet, aki rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel.

A Téli utakon akciónkban részt vevő olvasóink vezetéstechnikai tréninget nyerhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!