Ólmod

2017.08.25. 16:25

Jókedv és mulatság a hűség falujában

Hálát adtak a település megmaradásáért Ólmodon, ahová Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője ajándékkal érkezett.

Cseszkó Tamás

Ünnepi szentmisével vette kezdetét az ólmodi falunap, ahol hálát adtak a település lakói a település megmaradásáért. Mint ismert, a főként horvátok lakta község a trianoni idők után nehéz helyzetbe került, el akarták szakítani az anyaországtól. Végül a Pinka menti falvakkal közösen kivívták, hogy Magyarországhoz tartozhassanak, ezért a magyar Országgyűlés néhány éve határozatban döntött arról, hogy hivatalosan is a hűség falvainak címét viselhetik.

A falunapi misét követően az ólmodiak megkoszorúzták a hősi emlékművet.

Hergovics Vince, Ólmod polgármestere és Ágh Péter országgyűlési képviselő a hűséget igazoló törvény másolatával
Fotó: Ohr Tibor

A falunap résztvevőit Hergovics Vince, Ólmod polgármestere, Ágh Péter országgyűlési képviselő és Karagics Mihály tiszteletbeli konzul köszöntötték. Ágh Péter átadta Hergovics Vincének annak a törvénynek a díszes kiadását, melyet Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László ház-elnök látott el szignójával, és amely hivatalosan is rögzíti, hogy Ólmod a hűség falva. A törvényt egyébként Ágh Péter, Hende Csaba és Gyopáros Alpár képviselők kezdeményezésére fogadta el a magyar Országgyűlés.

A falunapon mutatták be Brigovich Lajos fotóalbumát. A kultúrműsort a Szent Cecília Énekkar, a Peruska Mária Énekkar és a horvátzsidányi HKD Cakavci tette emlékezetessé.

Mindeközben finom ízek is várták a falunap látogatóit, a közös ebéden régi barátok találkoztak egymással, hiszen több elszármazott is hazalátogatott a rendezvény idejére.

Délután szórakoztató műsor várta az ólmodiakat, akik lelkesen mutatták meg, hogyan kell igazán mulatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!