Olvasó

2006.08.26. 02:29

A Plútó mégis a helyén marad

Eljutott a Gyurcsány-csomag a csillagászokhoz is. A dokumentumból arra a következtetésre jutottak, hogy túl sok bolygó teljesít szolg ...

Mórocz Zsolt

Eljutott a Gyurcsány-csomag a csillagászokhoz is. A dokumentumból arra a következtetésre jutottak, hogy túl sok bolygó teljesít szolgálatot Naprendszerünkben, és az asztronómusok összeültek, hogy bolygólétszám-csökkentést hajtsanak végre. A héten a Nemzetközi Csillagászati Unió prágai konferenciáján 2500 vezető csillagász az 1930-ban fölfedezett Plútót kiiktatta a planéták sorából. Egyes vélemények szerint így bőven teljesítették a közszférára vonatkozó takarékossági célokat, hiszen a kilenc bolygó több mint tíz százalékától sikerült megválni. Más szakértők viszont úgy vélik, hogy ez csak szám szerint egykilenced, viszont a bolygók össztömegét tekintve teljesen jelentéktelen a Plutó tömege, tehát valójában nem történt érdemi változás. Az ellenzék sajtótájékoztatón bírálta a határozatot, és kiemelték, hogy etikátlan döntés született, mert a sorban legutolsó, s nyilvánvalóan a legkisebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező bolygótól vonták meg a jo-gait. A párt alelnöke kifejtette: ez is a kormány gyengeségét jelzi. Máskülönben hozzá mertek volna nyúlni a régóta vezető poszton levő, igen jó kapcsolatokkal rendelkező Jupiterhez. Hozzászólt a kérdéshez a Bolygók Szakszervezetének amúgy harcos vezetője, a Mars is. Kiemelte: a kompromisszumos megoldást elfogadhatónak tartja. Súlyos érdeksérelem egyébként sem történt, hiszen a Plútó változatlanul marad a helyén, és ugyanazt a tevékenységet végzi, mint eddig, csak ezentúl törpebolygói minőségben, és nem köztisztviselőként, hanem megbízási szerződéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!