Olvasó

2006.12.04. 03:29

Nőkkel jobban sikerülhetne?

Sokan állunk tanácstalanul a jelenség előtt: miért egyre nagyobb a szembenállás a politikában, s miért nincs ez másként akár szűkebb pátriánkban sem? ...

Kósa Tamás

Sokan nem értik a dolgot, ám egy olvasónk rávilágított az egyik lehetséges magyarázatra. Nézzük meg a testületek összetételét! - tanácsolta. Például a szombathelyi közgyűlésben mennyi a nő, mennyi a férfi. Oda-vissza leszámoltuk a 29 embert polgármesterestül, s bizony csak két nőt találtunk köztük. (A megyei közgyűlés negyven tagjából is csupán hárman tartoznak a gyengébb nemhez. Gyengébb? Erről később...)

Olvasónk szerint a biológiában rejlik a magyarázat. A hímek ugyanis dominánsak szeretnének lenni, területet és zsákmányt védenek, kiszorítják, aki érdekeikkel ellentétesen viselkedik. Akár meg is vívnak a jogaikért. (A nőstényekért folytatott küzdelmet most ne érintsük, viszont a zsákmány kifejezés nagyon is sokatmondó.) Akinek kanmacskája van, az tudja: bizonyos időszakokban csapzottan, véresen, gyilkos küzdelmek nyomát magán viselve tér haza, életeleme a küzdés. Olvasónk szerint nincs másként a politikában sem, ahol kevés a nő, ott megnő az erő szerepe. Következtetése nem új: nőket a politikába! Több empátia, érzelem, kompromisszumkészség, finomság, női bölcsesség elkelne fent is, lent is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!