Olvasó

2007.02.09. 03:29

Önvédelem kontra közérdek

Az ön- és közvédelmi tudnivalók okítását már az óvodákban el lehetne kezdeni, avagy ott lehetne elmélyíteni a hároméves korig odahaza betáplált ...

Szenkovits Péter

Megérett (meglehet: már régen) az idő arra, hogy független, profi szakértők (nem aktakukacok!) dolgozzák ki az ön- és közvédelem tanrendjét, egymásra épülhetnének az elméleti és gyakorlati tudnivalók. A kicsiknek még nem járna osztályzat, eleinte csak írásos értékelést kapnának, hogy szüleik érzékeljék, miként is állnak e talán legfontosabb tantárgyból.

Például: mit (avagy mit ne) tegyünk annak érdekében, hogy ne roppanjunk össze az egyre súlyosbodó terhek alatt? Hogyan óvjuk meg önmagunkat, családunkat, a lakókörnyezetünkben élő kisebb-nagyobb közösségeket a - helyi és központi - hatalom ésszerűtlen, inkorrekt intézkedéseitől? Mi a teendő akkor, ha valakik az alulról jövő kezdeményezéseket el akarják tiporni, az újabb sanyargatások ellen miként lehet(ne) összefogással védekezni?

Nagy kérdés, hogy e tantárgy leendő okítóinak képzésében érdekelt lenne-e bármelyik önkormányzat vagy - akár a hatalom mámorában leledző, akár azt mindenáron megszerezni akaró - párt. Nem kizárt, a képviselők leszavaznák az ön- és közvédelmi tantárgy bevezetéséről szóló tervezetet. Saját szemétdombjuk védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!