Olvasó

2007.03.24. 03:29

Műveleti terület, kockázattal

Az utóbbi hetekben két rendőri szakkifejezés vert gyökeret a köznyelvben. Az egyik a műveleti terület, a másik a kockázatelemzés. Mi tagadás, nekün ...

Kósa Tamás

Mi tagadás, nekünk, civileknek sem árt néha végiggondolni, hogy nem tévedünk-e néha műveleti területre, illetve végiggondoljuk-e, mit reszkírozunk éppen. Persze a rendőrszakma nem fedte fel teljesen a kártyáit, hiszen sosem tudtuk meg, valójában milyen jogszabályban van lefektetve az, hogy műveleti terület , és mit is jelent pontosan. A kockázatelemzés is homályban maradt. Amikor a kordonbontás előtti délután megkérdezték a szóvivőt, lebontják-e másnap a fővárosi, Kossuth téri vasfüggönyt, ő titokzatosan azt mondta, még tart a kockázatelemzés. Ám azt nem kívánta felfedni, milyen konkrét kockázatokat vesznek górcső alá éppen az erre hivatott főszakértő rendőrök, Orbán Viktor harapófogóját, vagy a Satu becenevű főtüntető fizimiskáját.

Most nézzük a két szakkifejezés gyakorlati hasznosítását. Azt minden férj tudja, ha neje porszívózik, az a szoba (vagy más helyiség) műveleti területté válik. Oda nem lehet csak úgy berobogni, netán a tárgyak helyzetét megváltoztatni. Oda kell képzelni a kordont, és a műveleti területet tiszteletben tartani. Hasonló helyzet forog fenn, amikor otthon vagy a munkahelyünkön felmosás alatt (után) levő részre tévedünk. Az is műveleti terület, kéretik az elővigyázatosság.

Nagy hasznát vehetjük a kockázatelemzésre való alkalmasságunknak is. Ha például elmegyünk egy bevásárlóközpontba, és megpillantunk egy olcsó kütyüt, rögtön arra gondoljunk, a kütyüt biztosan nem véletlenül vesztegetik potom pénzért. Viszont gondoljunk arra is, hogy drága kütyü is csütörtököt mondott már a hazaszállítás utáni napon. A kérdés az, hogy vállaljuk-e az olcsósággal járó nagyobb, vagy a magas árral járó alacsonyabb kockázatot. Vagyis végezzünk alapos, körültekintő kockázatelemzést.

S ha kellően elmorfondírozunk, akkor máris volt értelme a Kossuth téri kordonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!